Linkovi

Nove demonstracije u Grčkoj


Masovne demonstracije na ulicama Atine
Masovne demonstracije na ulicama Atine

Hiljade zaposlenih protestuju danas na ulicama Atine zbog vladinih mera štednje dok se u Evropi raspravlja o stabilizaciji eura.

Demonstranti u Atini domarširali su danas do zgrade parlamenta, dok su zaposleni u javnom prevozu i drugim državnim sektorima stupili u generalni štrajk. Mnogi kontrolori letenja upak su došli na posao rekavši da ne žele da nanesu štetu turizmu, dok privreda zemlje pokušava da se stabilizuje.

Istovremeno, u drugom delu Evrope, nemačka kancelarka Angela Merkel založila se za oporezivanje finansijskih tržišta svuda u svetu. Merkel je na jednoj konferenciji u Berlinu izjavila da će na samitu Grupe 20, u junu, pozvati druge zemlje da uvedu nove takse.

Pojedinosti njenog predloga još nisu poznate. Nemačka kancelarka takođe se založila za osnivanje evropske agencije za kreditni rejting koja bi paralelno sa velikim privatnim kompanijama procenjivala kolika je sposobnost drugih kompanija i država da otplaćuju kredite.

Nemačka je u utorak zabranila jednu vrstu špekulativnih finansijskih transakcija koje neki ekonomisti okrivljuju da su doprinele izbijanju globalne finansijske krize. Ta odluka dovela je do naglog pada vrednosti akcija na evropskim berzama.

XS
SM
MD
LG