Linkovi

Izraelski premijer potvrđuje predanost miru


Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel
Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel

Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, sastao se danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da bi razmotrio predlog Sjedinjenih Država da Izrael produži delimičnu zabranu izgradnje naselja na Zapadnoj obali na 60 dana, u zamenu za bezbednosne i druge garancije.

Navodeći izvore bliske izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima, američki i izraelski mediji izveštavaju da viši američki zvaničnici već upoznaju sa detaljima pomenutog predloga izraelske lidere, među kojima je i ministar odbrane Ehud Barak.

U saopštenju posle razgovora sa Mičelom, Netanjahu je rekao da je posvećen sklapanju mirovnog sporazuma s Palestincima. Međutim, nisu saopšteni bilo kakvi detalji u pogledu pretnje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da će istupiti sa pregovora.

Mičel će se do kraja nedelje sastati i sa Abasom i drugim arapskim liderima u regionu, sa zadatkom da hitno izdejstvuje nastavak mirovnih razgovora. Palestinski predsednik je izjavio da će odluku o eventualnom napuštanju razgovora doneti iduće nedelje, posle konsultacija sa Arapskom ligom. Netanjahu je izjavio da će se sastati sa Abasom idućeg meseca u Parizu.

U saopštenju iz premijerove kancelarije, navodi se da će se oni sastati na poziv francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

XS
SM
MD
LG