Linkovi

Hilari Klinton: Svet mora da reaguje


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da svet ima dužnost da reaguje na potapanje južnokorejskog ratnog broda, za koje se okrivljuje Severna Koreja.

Ona je to izjavila danas u Seulu, posle kraćeg razgovora sa južnokorejskim predsednikom Lijem Mjung-bakom i ministrom spoljnih poslova Juom Mjung-hvaom. Južna Koreja je bila poslednja stanica njenog šestodnevnog obilaska tri države u jugoistočnoj Aziji.

U Pekingu, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Žang Židžun rekao je da kineska vlada pažljivo razmatra sve činjenice u vezi sa tim incidentom. Premijer Ven Djiabao će u petak otputovati u Seul radi trilateralnog samita sa južnokorejskim predsednikom Lijem i japanskim premijerom Jukiom Hatojamom.

Međunarodni tim eksperata nedavno je zaključio da je uzrok eksplozije južnokorejskog ratnog broda Čeonan, koji je u martu potonuo zajedno sa 46 mornara, bio udar torpeda severnokorejske proizvodnje. Severna Koreja odbacuje odgovornost za taj incident i prekinula je sve veze sa svojim južnim susedom.

Napetost se juče dodatno pojačala kada je Pjongjang prekinuo sve pomorske komunikacione veze sa Seulom i proterao sve južnokorejske radnike iz zajedničkog industrijskog kompleksa, smeštenog na severnoj strani strogo branjene granice između dve zemlje. Reagujući na nalaze komisije o potapanju svog broda Južna Koreja je u ponedeljak uvela sopstvene sankcije prema Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG