Linkovi

Hilari Klinton: Svet mora da reaguje

  • Vesti Amerike

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da svet ima dužnost da reaguje na potapanje južnokorejskog ratnog broda, za koje se okrivljuje Severna Koreja.

Ona je to izjavila danas u Seulu, posle kraćeg razgovora sa južnokorejskim predsednikom Lijem Mjung-bakom i ministrom spoljnih poslova Juom Mjung-hvaom. Južna Koreja je bila poslednja stanica njenog šestodnevnog obilaska tri države u jugoistočnoj Aziji.

U Pekingu, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Žang Židžun rekao je da kineska vlada pažljivo razmatra sve činjenice u vezi sa tim incidentom. Premijer Ven Djiabao će u petak otputovati u Seul radi trilateralnog samita sa južnokorejskim predsednikom Lijem i japanskim premijerom Jukiom Hatojamom.

Međunarodni tim eksperata nedavno je zaključio da je uzrok eksplozije južnokorejskog ratnog broda Čeonan, koji je u martu potonuo zajedno sa 46 mornara, bio udar torpeda severnokorejske proizvodnje. Severna Koreja odbacuje odgovornost za taj incident i prekinula je sve veze sa svojim južnim susedom.

Napetost se juče dodatno pojačala kada je Pjongjang prekinuo sve pomorske komunikacione veze sa Seulom i proterao sve južnokorejske radnike iz zajedničkog industrijskog kompleksa, smeštenog na severnoj strani strogo branjene granice između dve zemlje. Reagujući na nalaze komisije o potapanju svog broda Južna Koreja je u ponedeljak uvela sopstvene sankcije prema Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG