Linkovi

Moguć sporazum u Iraku


Lideri najvećeg iračkog političkog bloka tokom jučerašnjeg zasedanja, u Bagdadu
Lideri najvećeg iračkog političkog bloka tokom jučerašnjeg zasedanja, u Bagdadu

Očekuje se da će irački parlament danas ratifikovati sporazum o osnivanju koalicione vlade kojom bi se okončao osmomesečni politički zastoj.

Visoki irački funkcioneri izjavili su juče da su se posle višednevnih napornih pregovora dogovorili da sadašnji premijer Nuri al-Maliki ostane na čelu vlade tokom narednog četvorogodišnjeg mandata. Isti izvori navode da je prosunitska koalicija Irakija, glavni protivnik premijera Malikija, pristala da prihvati ponuđeni položaj predsednika parlamenta. Irakija je osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima 7. marta, ali nije uspela da obezbedi dovoljnu podršku drugih stranaka za osnivanje većinske koalicije.

Prema novom sporazumu, kurdski lider Džalal Talabani ostaće na položaju predsednika, učvršćujući time ulogu Kurda u vladi.

Regionalni kurdski predsednik, Masud Barzani, rekao je danas da će lider koalicije Irakija, Ajad Alavi, predvoditi novoosnovani komitet koji će nadgledati nacionalnu bezbednost.

Bela kuća je pozdravila najnoviji dogovor. Savetnik američkog potpredsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Antoni Blinken, nazvao je mogući sporazum "velikim korakom napred za Irak".

XS
SM
MD
LG