Linkovi

SAD osuđuju Pjongjang


Američka državna sekretarka Hilari Klinton osudila je Severnu Koreju zbog potapanja jednog južnokorejskog ratnog broda, rekavši da "provokativne akcije nose posledice".

Klintonova je osudila taj incident tokom današnje zajedničke konferencije za novinare sa japanskim ministrom inostranih poslova Katsujom Okadom u Tokiju, prvom odredištu turneje američke državne sekretarke po Istočnoj Aziji. Ona je navela da postoje snažni dokazi o odgovornosti Pjongjanga, i istakla da Severna Koreja mora da „prestane sa provokacijama".

Mislim da je važno da uputimo jasnu poruku Severnoj Koreji da provokativne akcije imaju svoje posledice. Ne smemo da dozvolimo da napad na Južnu Koreju prodje bez odgovora medjunarodne zajednice. Zato ćemo izabrati najbolju opciju i uputiti jasnu, nedvosmislenu poruku Severnoj Koreji kako svetska zajednica i njeni susedi gledaju na njeno ponašanje“, poručila je Hilari Klinton.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak izjavio je da incident predstavlja kršenje povelje Ujedinjenih nacija, i primirja iz 1953. kojim je okončan Korejski rat, što je tvrdnja koju će ispitati Vojna komanda UN u Južnoj Koreji.

Na vanrednoj sednici nacionalnog saveta bezbednosti u Seulu, južnokorejski predsednik Li Mjung-bak opisao je incident kao „vojnu provokaciju“, ali i pozvao na umerenu reakciju svoje zemlje.

Ne smemo da priuštimo ni najmanju grešku i bićemo veoma promišljeni u svim merama koje preduzmemo,"..

Severna Koreja navodi da se obe zemlje spremaju za rat ali Seul nije spreman da preduzme vojnu akciju. Umesto toga, Južna Koreja traži nove medjunarodne sankcije protiv Pjongjanga.

U napadu na brod Čeonan ubijeno je 46 mornara, a Seul tvrdi da je severnokorejska podmornica ušla u njene vode i torpedovala brod. Pjongjang, u medjuvremenu, najavljuje sopstvenu istragu incidenta.

Hilari Klinton nastavlja azijsku turneju

Povećanje zategnutosti izmedju dve Koreje takođe utiče na razgovore o preseljenju jedne američke vojne baze na japanskom ostrvu Okinava.

Hilari Klinton je izjavila da napad na južnokorejski ratni brod pokazuje da "još postoje opasnosti i izazovi" sa kojima se zajedno suočavaju Japan i Sjedinjene Države.

O reagovanju na taj incident američka državna sekretarka će razgovarati i sa zvaničnicima u Kini i Južnoj Koreji.

Posle razgovora sa japanskim premijerom Jukiom Hatojamom, Hilari Klinton je otputovala za Šangaj, gde će sutra posetiti američki paviljon na svetskoj izložbi Ekspo 2010.

Posle toga ona će otputovati za Peking, radi dvodnevnih razgovora o ekonomiji, uklučujući osetljivo pitanje kineske valute.

Vašington oputužuje Kinu da veštački održava nisku vrednost juana kako bi kineska izvozna roba bila jeftina na svetskom tržištu, što Kina odbacuje.

XS
SM
MD
LG