Linkovi

Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku


Andre Greim i Konstantin Novoselov dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku

Dva ruska naučnika podeliće ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku zahvaljujući svojim eksperimentima sa jednom veoma izdržljivom i provodljivom vrstom ugljenika.

Andre Geim i Konstantin Novoselov nagrađeni su za otkrića u vezi sa grafenima, providnim listićima ugljenika debljine samo jednog atoma.

Kraljevska švedska akademija nauka, koja dodeljuje nagradu za fiziku, saopštila je da grafeni mogu da se upotrebe u proizvodnji potpuno novih vrsta elektronskih uređaja, kao što su providni ekrani osetljivi na dodir i svetleći paneli. Pomešani sa plastikom grafeni omogućavaju da ona postane elektroprovodljiva, a da se pri tom ne zagreva.

36-godišnji Novoselov je najpre radio sa 51-godišnjim Geimom kao doktorant u Holandiji. Obojica su sada profesori univerziteta u Mančesteru, u Britaniji. Nobelova nagrada za fiziku nosi milion i po dolara i zlatnu medalju.

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju i književnost, kao i Nobelove nagrade za mir, biće objavljeni kasnije ove nedelje, dok će 11. oktobra biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

XS
SM
MD
LG