Linkovi

Otvoren evropski vazdušni prostor


Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja, Eurokontrol, kaže da će danas biti obonovljeno oko 75 odsto letova u Evropi, pošto su vlasti pojedinačnih zemalja počele da ukidaju zabranu letenja, uvedenu zbog velikog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda.

Vazdušni prostori nekoliko zemalja, uključujući Britaniju i Nemačku, ponovo su otvoreni što je donelo olakšanje hiljadama putnika, danima zatečenim po aerodromima Evrope.

Međunarodno udruženje avioprevoznika saopštilo je da je poremećaj koštao tu granu industrije više od milijardu i 700 miliona dolara, uključujući gubitke tokom prva tri dana od 400 miliona dolara dnevno.

Avioprevoznici kažu da će biti potrebno nekoliko dana da se aerodromi rasterete putnika, koji su posle nedelju dana ostali bez novca i strpljenja.

Na londonski aerodrom Hitrou prvi je sinoć sleteo avion kompanije Britiš ervejz, na liniji od kanadskog grada Vankuvera. Avionima je takođe bilo dozvoljeno da polete iz Pariza, Madrida i Amsterdama.

U međuvremenu, Britanija je poslala tri broda Kraljevske mornarice da pomognu u prebacivanju njenih građana iz kontinentalnog dela Evrope.

Neki funkcioneri avioindustrije sada kažu da su vlasti možda previše brzopleto uvele zabranu letenja.

Direktor Međunarodne agencije za civilni vazdušni saobraćaj, agencije Ujedinjenih nacija za koordinaciju bezbednosti vazdušnog saobraćaja, rekao je da ne postoje svetski standardi koji bi određivali kada je bezbedno proletati kroz oblak pepela. Pepeo vulkanskog porekla može da izazove prestanak rada avionskih motora u letu.

Islandska meteorološka služba saopštila je da je vulkan juče ušao u novu fazu aktivnosti i da se izbacivanje pepela smanjuje. Ali naučnici upozoravaju da su vulkani nepredvidivi i da bi ta situacija mogla da se promeni.

Vulkanska erupcija pogodila je poslovne firme čak u Africi, Kini i Japanu, jer nisu mogle da na vreme isporuče svoju kvarljivu robu kupcima u Evropi.

XS
SM
MD
LG