Linkovi

Neizvesnost na svetskim berzama


Nemački zakonodavci odobrili su sumu sa kojom će njihova zemlja učestvovati u evropskom paketu mera za spasavanje evrozone od finansijskog kraha, vrednom ukupno skoro hiljadu milijardi dolara.

Nemački savezni parlament, Bundestag, usvojio je danas taj zakonski predlog sa 319 prema 73 glasa, uz 195 uzdržanih. Očekuje se da će Gornji dom usvojiti taj predlog kasnije danas.

Nemačka bi, kao najveća evropska ekonomija, mogla da učestvuje u tom paketu sa gotovo 200 milijardi dolara, odnosno oko 148 milijardi eura.

Današnje glasanje obavljeno je samo dve nedelje pošto je Bundestag usvojio drugi paket mera za pomoć Grčkoj da prebrodi svoju budžetsku krizu.

Ta vest trebalo je da umiri i Volstrit, gde je juče zabeležen najveći pad vrednosti akcija u više od godinu dana.

Dau Džons je veći deo jutra proveo podležući bremenu neizvesnosti.

"Svi se pitaju da li će Grčka biti 'Bear Stearns' kada je reč o državama. Strahuje se da bi njihova propast pokrenula domino efekat", kaže Art Kešin, iz investicione banke "UBS".

Mogućnost da bi ceo evropski kontinent mogao ponovo da bude gurnut u recesiju, ugrozila je ionako krhki oporavak ovde u Sjedinjenim Državama.

"Mada ne prognoziramo potpunu katastrofu, trenutno pravimo korekcije, sigurno je da moramo da upozorimo investitore da postoji ta mogućnost", smatra Alek Jang, finansijski analitičar firme „Standard and Poor's“.

U SAD je već došlo do korekcije, jer su tri vodeća indeksa od prošlog meseca izgubila više od deset odsto svoje vrednosti.

Evropski indeksi pali su na najnižu vrednost u poslednjih osam meseci, ali Evropa nije jedini krivac za turbulencije na Volstritu.

Prisutna je nervoza zbog reforme finasijskog sistema, koja uključuje osnivanje agencije za zaštitu potrošača u okviru američke Centralne banke. Ta agnecija će ujedno regulisati i nadgledati derivative, dok će sama vlada imati ovlašćenje da preuzme kontrolu finansisjskih institucija na ivici kolapsa.

"Postoji zabrinutost da bi to moglo da izazove strah kod nekih finansijskih institucija, postalo bi teže dobiti kredite i to bi naškodilo oporavku", objašnjava Art Kešin.

Povrh svega, juče su stigle vesti o neočekivano većem broju zahteva za nadoknadu za nezaposlene. Dau je izgubio 376 poena i završio dan na najnižoj vrednosti od februara 2009.

XS
SM
MD
LG