Linkovi

Nemačka vlada odobrila paket za stabilizaciju eura


Nemačka vlada je odobrila nemački doprinos hitnom paketu pomoći za stabilizaciju eura u iznosu od hiljadu milijardi dolara. Zvaničnik vlade je danas izjavio da se očekuje da Nemačka izdvoji najmanje 157 milijardi dolara za paket koji su odobrile Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Tu odluku treba da potvrdi nemački parlament, dok mnogi članovi opozicije kažu da će ona previše koštati nemačke poreske obveznike. Paket finansijske pomoći treba da pomogne teško zaduženim zemljama euro zone da preduprede ponavljanje dužničke krize kakva se događa u Grčkoj.

Litvanski premijer Valdis Dombrovskis je u međuvremenu ukazao da sadašnja kriza smanjuje privlačnost pristupanja eurozoni i otežava ga. On je danas izjavio za Blumbergovu televiziju da bez obzira na stroge kriterijume ulaska u euro zajednicu, u njoj nema kontrole.

Grčka je u međuvremenu zvanično zatražila prvi deo odvojenog paketa pomoći Evropske unije. Zatraženo je oko 25 milijardi dolara za otplatu dužničke rate za koju je rok 19. maj.

XS
SM
MD
LG