Linkovi

SAD o međukorejskom incidentu


Američki predsednik Barak Obama kaže da će Sjedinjene Države pružiti punu podršku planovima Južne Koreje da kazni Severnu Koreju zbog potapanja jednog južnokorejskog ratnog broda.

U danas objavljenom saopštenju Bele kuće kaže se da je predsednik Obama dao nalog svojim vojnim komandantima da se blisko konsultuju sa svojim južnokorejskim kolegama kako bi osigurali spremnost i odvratili Severnu Koreju od novih aktova agresije.

Takođe danas, u Pekingu, državna sekretarka Hilari Klinton je novu situaciju nazvala veoma osetljivom, dodajući da se o tome intenzivno konsultuje sa Kinom i drugim zemljama. Ona je takođe izjavila da će u sredu posetiti Seul radi daljih razgovora.

Ranije danas, južnokorejski predsednik Li Mjung-bak izjavio je preko nacionalne televizije da će pozvati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede nove sankcije Severnoj Koreji. On je takođe rekao da severnokorejskim trgovačkim brodovima više neće biti dozvoljeno da plove kroz južnokorejske teritorijalne vode i da će sva trgovina i sve krupnije razmene sa tom zemljom biti zamrznuti.

Severna Koreja je danas zapretila da će otvoriti vatru na zvučnike za emitovanje propagandnih poruka ako ih Južna Koreja bude ponovo montirala duž granice. Upozorenje je objavljeno kratko vreme pošto je južnokorejski ministar odbrane Kim Te-jong rekao da će Seul obnoviti emitovanje takvih poruka u okviru sankcija zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda. On je takođe rekao da će njegova zemlja uskoro zajedno sa američkim oružanim snagama započeti protivpodmorničke vežbe.

Seul optužuje Pjongjang za torpedovanje južnokorejskog ratnog broda Čeonan, u martu, sa kojim je na dno otišlo 46 mornara. Severna Koreja za uzvrat optužuje Južnu Koreju da je iskonstruisala taj incident i preti ratom ako Južna Koreja bude sprovela uzvratne mere.

Veći deo međunarodne zajednice osudio je potapanje južnokorejskog broda ali nije poznato da li će i kako na to reagovati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG