Linkovi

Bez promena u Bosni i Hercegovini


Prebrojavanje glasačkih listića u BiH
Prebrojavanje glasačkih listića u BiH

Preliminarni rezultati opštih izbora, koji su održani juče u Bosni i Hercegovini, pokazuju da se malo toga suštinski promijenilo, ocjenjuju analitičari, ističući da je i dalje vidljiva etnička podijeljenost u toj zemlji. Pema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH članovi Predsjedništva u naredne četiri godine biće Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

Građani Bosne i Hercegovine su za bošnjačkog člana izabrali kandidata Stranke demokratske akcije i sina bivšeg ratnog lidera Alije Izetbegovića, Bakira, koji će na tom mjestu naslijediti Harisa Silajdžića.

“Očekujemo da poboljšamo političku atmosferu u Bosni i Hercegovini i sprovedemo reforme koje će je učiniti funkcionalnom. Da uklonimo određene prepreke i ponudimo bolju budućnost za narod. Mislim da smo spremni za to.”

Hrvatski član predsjedništva ostaće Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije BiH, koji je odnio ubjedljivu pobjedu.

“Prošli smo kroz težak period od početka ovog milenijuma. Sada smo svjedoci ove izuzetne pobjede i želim da se zahvalim svima.”

Iako je Komšićeva pobjeda očekivana, Hrvatska demokratska zajednica saopštila je da su za njega glasali Bošnjaci i da će zbog toga Hrvati morati da preduzmu određene mjere.

Poruka za nas bila je da čak i da smo imali dvostruko više glasača, ne bismo mogli da se suprostavimo organizovanim Bošnjacima kada pokušavaju da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva”, naveo je predsjednik HDZ za BiH Dragan Čović.

Najneizvjesnija trka vodila se za srpskog člana predsjedništva. Prema poslednjim rezultatima, Nebojša Radmanović vodi ispred Mladena Ivanića za nepunih 20 hiljada glasova. Više od 58 hiljada glasačkih listića je međutim proglašeno nevažećim.

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ubjedljivo vodi u trci za predsjednika Republike Srpske, dok je njegova stranka osvojila najviše glasova za Narodnu skupštinu tog entiteta. Izborna komisija je saopštila je da je u Predstavničkom domu u Parlamentu BiH, najviše glasova iz Federacije dobila Socijaldemokratska partija.

Izlaznost na jučerašnjim izborima bila je 56,8 posto od preko tri miliona registrovanih birača.

XS
SM
MD
LG