Linkovi

Izlivanje nafte do sada košta 3 milijarde


Naftna kompanija BP do sada je potrošila više od 3 milijarde dolara na zaustavljanje isticanja nafte iz podmorske bušotine u Meksičkom zalivu, i na isplatu odšteta.

Pomenuta kompanija je danas saopštila da je od te sume 147 miliona dolara utrošeno na isplaćivanje oko polovine do sada podnetih zahteva za odštetu.

U izveštaju objavljenom u današnjem izdanju Njujork tajmsa kaže se da je BP zatražio od dve partnerske kompanije sa kojima sarađuje u eksploataciji nafte da učestvuju u pokrivanju troškova čišćenja nafte sa 400 miliona dolara.

U međuvremenu, stručnjaci za čišćenje nafte testiraju ogroman tajvanski brod specijalizovan za prikupljanje nafte sa površine mora, nazvan "Kit", koji bi mogao da ubrza prečišćavanje zagađene vode zaliva.

Pomenuti brod usisava zagađenu morsku vodu kroz 12 ventila, izdvaja iz nje naftu, a prečišćenu vodu vraća u more. Konstruktori tvrde da "Kit" može da očisti do 80 miliona litara zagađene vode dnevno. To je znatno više od sposobnosti malih brodova za prečišćavanje vode.

Potpuno testiranje novog broda bilo je odloženo zbog nemirnog mora, posle prolaska uragana Aleks, što je i druga plovila za prečišćavanje vode zadržalo u lukama.

XS
SM
MD
LG