Linkovi

Kimov sin postavljen na visoke funkcije


Južnokoreanci posmatraju televizijski program emitovan iz Severne Koreje
Južnokoreanci posmatraju televizijski program emitovan iz Severne Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong-Il postavio je svog najmlađeg sina na visoku funkciju u vladajućoj Komunističkoj partiji, što se smatra za još jedan nagoveštaj da ga priprema za svog naslednika.

Zvanična severnokorejska Centralna novinska agencija objavila je danas da je Kim Džong-Un na ovonedeljnom partijskom kongresu imenovan za člana Centralnog komiteta Radničke partije. Agencija je saopštila da je mlađi Kim takođe imenovan za potpredsednika uticajne centralne vojne komisije, kojom predsedava njegov otac.

Dan ranije, Kim Džong-Un dobio je čin generala sverenokorejskih oružanih snaga.

O Kimu Džong-Unu malo se zna, čak i u Severnoj Koreji gde je njegov život obavijen velom tajnosti. Veruje se da ima 27 godina i da je deo obrazovanja stekao u Švajcarskoj. Posmatrači kažu da njegov nagli uspon lestvicama vlasti nagoveštava da se zdravlje njegovog 68-godišnjeg oca pogoršava otkada je, kako se smatra, 2008. godine doživeo moždani udar.

Predsednik Otvorenog radija za Severnu Koreju, Ha Te-kung, predviđa da će Kim Džong-Un preduzeti obimnu čistku svojih protivnika u partiji i pojačati zategnutost sa Južnom Korejom, u nastojanju da učvrsti svoju partijsku bazu.

XS
SM
MD
LG