Linkovi

Ruski špijuni se izjasnili krivim


Prema najnovijim vestima, svih deset ruskih špijuna koji su u pritvoru u Sjedinjenim Državama, izjasnili su se večeras pred federalnim sudom u Njujorku da su krivi. Sporazum Rusije i Sjedinjenih Država o razmeni osumnjičenih ruskih špijuna za naučnika koga je Moskva osudila kao američkog agenta, još nije potvrđen, ali prema nezvaničnim izjavama, dve vlade su sve bliže dogovoru.

Advokat ruskog naučnika Igora Sutjagina najavio je da će on biti oslobođen u okviru razmene za članove navodnog ruskog špijunskog lanca u Americi. Sutjaginovi otac i majka su u izjavi TV mreži Ej-bi-si u Moskvi rekli da je on dobio ponudu koju ne može da odbije kao i da će u svakom slučaju biti prebačen u Englesku. Neke ruske novinske agencije javljaju da je Sutjagin već stigao u Beč, medjutim ni ruski ni američki zvaničnici nisu komentarisali tu informaciju. Dogovor je postignut u rezidenciji ruskog ambasadora u Vašingtonu nakon serije sastanaka ambasadora Rusije i visokog američkog diplomate Vilijama Bernsa.

“Da li smo pričali o slučaju ruskih špijuna? Najverovatnije. Da li ću da iznosim detalje? Ne”, rekao je portparol Stejt departmenta, Mark Toner.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, na sastanku sa direktorom američkog Jevrejskog kongresa, u vezi sa ovim slučajem danas je izjavio da su američko-ruski odnosi “veoma pozitivni”.

“Drago nam je što možemo da se sastanemo i čujemo vašu ocenu trenutnog stanja rusko-američkih odnosa. Oni su pozitivni prema našim procenama”, rekao je Lavrov.

Sada se, između ostalog, postavlja pitanje šta raditi sa optuženima koji nemaju rusko državljanstvo. Rođaci jedne od optuženih, Peruanke Viki Pelez, ponadali su se da će moći da polože kauciju, međutim sudija je odlučio da njujorška novinarka ostane u pritvoru do daljnjeg. Njen advokat je rekao da će se Pelez pojaviti na pretresu i da apsolutno nema nameru da ide u Rusiju.

“Koliko ja znam, ona nema želju da ide u Rusiju”, izjavio je advokat Džon Rodrigez.

Ostaje da se odluči i šta će biti sa decom optuženih. Sin optužene novinarke Viki Pelez, sedamnaestogodišnji Huan Lazaro Mlađi, posle saznanja da su mu i majka i otac optuženi za špijunažu, moraće da se pomiri i sa činjenicom da je njegov otac izjavio da je verniji ruskoj špijunskoj službi nego sopstvenom sinu. Što se tiče dece Marfijevih, drugog para optužnih špijuna, koji žive u Nju Džerziju odlazak u Rusiju bi mogao da iskomplikuje stvari s obzirom da su oboje američki državljani i da su još u osnovnoj školi.

Ovako javna razmena špijuna između Sjedinjenijh Država i Rusije nije viđena još od dana Hladnog rata, tačnije od pre 24 godine kada su ruski borac za ljudska prava i tri zapadna agenta razmenjeni u Berlinu za pet ruskih i istočnoevropskih agenata.

Svi optuženi su živeli i radili u Sjedinjenim Državama dok su navodno za rusku obaveštajnu službu prikupljali informacije o američkom nuklearnom oružju i politici.

XS
SM
MD
LG