Linkovi

Svetski lideri o Milenijumskim ciljevima


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija govori na otvaranju samita o Milenijumskim razvojnim ciljevima
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija govori na otvaranju samita o Milenijumskim razvojnim ciljevima

Svjetski lideri okupili su se u Ujedinjenim Nacijama na samitu čiji je cilj znatno smanjenje globalnog siromaštva, gladi i bolesti u narednih pet godina. Generalni sekretar UN Ban ki-Mun je na otvaranju samita pozvao šefove država i vlada da potvrde riješenost da ispune te ciljeve.

Trodnevni samit u Njujorku okupio je 140 predsjednika i premijera, koji razmatraju napredak u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, postavljenih 2000. godine. Tom inicijativom traži se postizanje napretka u osam oblasti, među kojim su iskorijenjivanje gladi, smanjenje smrtnosti djece, poboljšanje zdravlja majki i obezbjeđivanje pristupa osnovnom obrazovanju. Predsjednik Generalne skupštine UN-a, Jozef Dajs, pozvao je učesnike da doprinesu postizanju tih ciljeva.

"Generalna skupština je usvajanjem Milenijumskih razvojnih ciljeva ulila veliku nadu milionima ljudi. Sada moramo da opravdamo tu nadu. Dame i gospodo, treba da postignemo Milenijumske razvojne ciljeve. To moramo, želimo i možemo da uradimo”.

Ujedinjene nacije su u ranije objavljenom izvještaju saopštile da, bez ulaganja dodatnih napora, neki od ciljeva vjerovatno neće biti postignuti u velikom broju zemalja. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun, smatra da ekonomska kriza, iako je uticala na prikupljanje neophodnih sredstava, ne smije da bude izgovor za smanjenje razvojnih napora.

"Treba više uraditi za majku čija djeca idu na spavanje gladna-skandal koji se ponavlja milijardu puta svake noći. Treba više uraditi za djevojčicu koja razmišlja o tome šta će jesti ili piti, kada bi mogla da bude u školi. Kao i za radnika koji u siromašnom predgrađu, daleko od kuće, posmatra kako poslovi i prihodi nestaju zbog globalne recesije."

Svjetska organizacije očekuje da će na kraju samita biti usvojen plan da se postigne napredak u pogledu svih osam ciljeva do 2015 godine.

XS
SM
MD
LG