Linkovi

Solarni avion leteo 26 sati


Švajcarski eksperimentalni avion sleteo je jutros posle istorijskog 26-časovnog leta, tokom kojeg je koristio struju dobijenu iz solarnih ćelija.

Pilot Andre Boršberg spustio je četvoromotorni električni avion nazvan Solar impuls na aerodrom u Pajernu, sa koga je poleteo juče ujutro. Tokom dana avion je leteo na visini od 8700 metara istovremeno puneći baterije za noćni let.

Avion Solar impuls je jednosed sa krilima dugim 63 metra, potpuno prekrivenim sa 12 hiljada tankih solarnih ćelija. Pošto je sagrađen od lakog, kompozitnog materijala, za uzletanje mu je trebalo svega 80 metara piste.

Njegova izgradnja koštala je gotovo 100 miliona dolara, a sponzori su bili Nemačka banka, švajcarski proizvođač satova Omega i belgijski hemijski koncern Solveg.

Tim koji je sagradio avion predvodio je švajcarski avanturista Bertran Pikar, poznat po tome što je prvi obleteo zemlju u balonu sa toplim vazduhom.

Konstruktori se nadaju da će im stečena iskustva pomoći da do 2013. godine pokušaju non-stop let električnim avionom oko sveta.

XS
SM
MD
LG