Linkovi

Zaoštravanje protesta protiv imigracionog zakona u Arizoni


Otpor protiv novog imigracionog zakona u Arizona je sve veći. Hispanci u gradovima te američke savezne države, ali i brojne organizacije širom zemlje pozivaju na bojkot Arizone, a novi zakon odbacuju i poznate javne ličnosti, tvrdeći da se radi o maltretiranju imigranata, bilo ilegalnih ili legalnih.

Za sutra su planirani ogromni protesti u mnogim američkim gradovima. U međuvremenu, zakonodavci u Arizoni usvojili su izmene u kontroverznoj meri, za koje tvrde da će bolje sprečiti da se rasa i etnička pripadnost koriste kao osnova za zaustavljanje mogućih ilegalnih imigranata.

Pa opet, čini se da je sve više onih koji se zakonu protive. Dejl Drajer se plaši da će novi imigracioni zakon u Arizoni ugroziti njegovu porodicu.

"Moglo bi da se dogodi da jedan od mojih sinova vozi kola i bude zaustavljen, i ako nema dozvolu mogli bi da ga deportuju, a on je američki državljanin".

Dejl će biti među hiljadama koji će sutra u Los Anđelesu portestovati zbog novog zakona Arizone usmerenog protiv ilegalnih imigranata.

"Ljudi žele da bojkotuju Arizonu. Svi se prave da su stručnjaci, a nisu ni pročitali zakon", smatra Džo Arpajo, šerif jednog okruga u Arizoni

Prema novom zakonu, policiji je dozvoljeno da proverava boravišnu dozvolu svakog za koga posumnja da je u zemlji nelegalno. Pristalice mere kažu da je mnogo toga već dozvoljeno danas. Na primer, još od 1940. godine smatra se federalnim prekršajem ukoliko ne-američki državljani nemaju lična dokumenta sa sobom.

"Nešto mora da se uradi da se pomogne Arizoni, kojoj ponestaje novca za rešavanje problema ilegalne imigracije", kaže zvaničnik Republikanske stranke Robert Olson

U Vašingtonu, građani demonstranti planiraju da budu uhapšeni ispred Bele kuće. Demokrate su međutim, objavile predlog novog imigracionog zakona i traže podršku republikanaca.

"Naš plan je da usvojimo prvi zakon o sređivanju granica, ne jedini", ističe demokratski senator iz Njujorka Čarls Šumer.

Javne ličnosti takođe protestuju. Pop zvezda Šakira, rođena u Kolumbiji, takođe je izrazila zabrinutost.

"To je kršenje ljudskih i građanskih prava".

Već je podneto nekoliko tužbi koje tvrde da se zakon kosi sa američkim ustavom i da će dovesti do rasnog profilisanja. Ministar pravosuđa takođe je najavio da bi federalna vlada mogla da ga ospori.

XS
SM
MD
LG