Linkovi

Vatrena stihija hara Arizonom


Snimak iz vazduha požarom opustošenog grada Jarnel u Arizoni

Stotine ljudi su evakuisane su iz Arizone dok se ekipe za vanredne situacije bore sa požarima u kojima je u nedelju stradalo 19 vatrogasaca.

Volonter Vatrogasne stanice u Preskotu izjavio je za Glas Amerike da vojni kanaderi i helikopteri bacaju vodu na „vruće tačke“ u nastojanju da obuzdaju vatrenu stihiju.
On je istakao da su ekipe za vanredne situacije kasno u ponedeljak evakuisale 250 domaćinstava dok stotine vatrogasaca rade danonoćno.

Predstavnica vatrogasaca Karen Takai je rekla da i dalje nije poznato koliko je kuća izgorelo, ali da ekipe rade na proceni obima uništenja.

„Zaista je teško shvatiti šta se ovde dogodilo u poslednjih nekoliko dana.“

U međuvremenu, stanovnici Preskota donose predmete za improvizovani memorijal kod vatrogasne stanice. Zastave, cveće i poruke su ostavljeni na ogradi. Stanovnici su se molili za postradale.

„Molite se za ljude koji su izgubili živote, ali i za one koji ih oplakuju“ rekla je Debora Hajneman stanovnica Preskota.

Svi osim jednog od 20 članova vatrogasnog tima iz Preskota stradali su kad je vetar preusmerio vatrenu stihiju prema njima, severozapadno od Finiksa.
XS
SM
MD
LG