Linkovi

Nova sonda ispitivaće Jupiter


Zbog udaljenosti Jupitera od sunca svemirska sonda Džuno imaće tri neobično velika panela sa fotoćelijama
Zbog udaljenosti Jupitera od sunca svemirska sonda Džuno imaće tri neobično velika panela sa fotoćelijama

Američka svemirska agencija NASA priprema se da ovog meseca lansira svemirsku sondu u pravcu Jupitera - najveće planete našeg sunčevog sistema. Sondi nazvanoj Džuno biće potrebno pet godina da stigne do planete, a naučnici se nadaju da će uz njenu pomoć saznati više o nastanku svemira.

Najveća planeta u sunčevom sistemu, Jupiter, 1300 puta je veća od zemlje a sastoji se uglavnom od vodonika i helijuma. Kraj nje su u prošlosti proletele sonde Pionir i Vojadžer, a oko nje obletala sonda Galilej. Sonda Džuno poleteće u avgustu u misiju detaljnijeg istraživanja misterija te ogromne planete.

Inženjer Tim Halbruk rukovodi gradnjom sonde u čistoj sobi kompanije Lokid-Martin.

"Ova misija će se baviti poreklom našeg solarnog sistema. Pokušaćemo da shvatimo kako je solarni sistem nastao", kaže Halbruk.

Džuno će ispitivati snažno magnetsko polje i atmosferu Jupitera i pokušaće da otkrije da li ima čvrsto jezgro. Da bi imala dovoljno energije za instrumente sonda će imati tri ogromna krila sa solarnim ćelijama.

Tim Halbruk
Tim Halbruk

"Ovo će biti prvi put da ćemo ići tako daleko od sunca ali ćemo za proizvodnju struje koristiti sunčevu, a ne nuklearnu energiju. Tri krila imaće površinu od 60 kvadratnih metara. Krug te površine imao bi prečnik od 18 metara", kaže Halbruk.

Ali solarni sistem proizvodnje struje ima svoja ograničenja.

"Odmah po lansiranju, kada se razmotaju, solarne ćelije davaće maksimalno 18 kilovata struje. Ali kada sonda stigne do Jupitera iste ćelije će generisati samo 400 vati. Prvo je dovoljno za napajanje nekoliko kuća, a drugo za nekoliko sijalica", kaže Halbruk.

NASA kaže da su današnje solarne ćelije 50 odsto efikasnije od onih pre 20 godina, dok današnji uređaji troše manje struje. Puno napajanje biće im potrebno samo 6 sati dnevno, tokom 11-dnevnog obletanja oko Jupitera. Džuno će biti lansiran u avgustu, a do Jupitera će stići jula 2016. godine.

XS
SM
MD
LG