Linkovi

Roboti skupljaju podatke o globalnom zagrevanju


Globalna mreža više hiljada robotizovanih podvodnih plutača prikupila je podatke koji predstavljaju dodatni dokaz o zagrevanju planete. Australijski istraživač koji je šef tog međunarodnog projekta kaže da podaci prikupljani čitavu deceniju pokazuju da se vodeni ciklus na zemlji intenzivirao i da su suva područja postala suvlja, a tropska područja vlažnija.

Plutače duge oko metar i po postavilo je 27 zemalja, pod nadzorom naučnika iz Naučnoistraživačke organizacije Australijskog komonvelta. Prve od njih postavljene su pre 10 godina i sada ih ima više od 3 hiljade širom sveta. Sa dubine od oko 2 kilometra bežičnim putem šalju podatke o kišnim padavinama.

Australijski naučnik Pol Durak kaže da je merenje kiše na okeanu važno jer odražava klimatsku situaciju na kopnu.

"Ono što se događa na okeanu verovatno se događa i na kopnu", kaže Durak.

Merenjem saliniteta i procenta slatke vode moguće je otkriti gde i koliko kiše je palo na kopnu. A prema rezultatima, kišne sezone se produžuju.

Naučnica u pomenutoj organizaciji, Suzan Vijfels, veruje da će godišnja doba imati sve ekstremnije kišne i sušne periode.

"Kišni periodi će postati vlažniji, a sušni će postati suvlji. Odraz toga već vidimo na površini okeana", kaže dr Vijfeld.

Srednja temperatura površine svetskih okeana porasla je u proteklih 50 godina za 0,4 celzijusovih stepeni, a te više temperature sada prodiru dublje. Naučnici kažu da signali sa plutača pružaju važne podatke o globalnom zagrevanju i da pre nego što su postavljene nije postojao način za tačno merenje promena u okeanima.

XS
SM
MD
LG