Linkovi

Robot kontrolisan mislima


Eksperimentalni leteći robot sa četiri elise korišćen u eksperimentima sa daljinskim upravljanjem moždanim talasima

Studenti tehnike i amateri entuzijasti u Americi sve češće eksperimentišu sa raznim vrstama robota, što su neki već počeli da nazivaju robotomanijom. U državi Merilend nedavno je održan Dan robotike, tokom kojeg su mogle da se vide razne zanimljive mašine.

Ovakva letelica već može da se kupi u prodavnicama igračaka. Ono što su studenti robotike na Univerziteta države Merilend uspeli da urade jeste da njegov let kontrolišu mislima. Doktorant Greg Gremilon objašnjava kako je to moguće.

"Zovemo to neuro skaj. Slušalice imaju četiri elektode - tri na uhu i jednu na čelu", kaže Gremilon.

Za sada, mislima može da se kontroliše samo visina leta.

"Moždane električne impulse koristimo za merenje stepena koncentracije osobe, a zatim to pretvaramo u komande za kontrolu visine leta letelice", kaže Gremilon.

Na drugoj strani ovaj puzajući robot sagrađen je po ugledu na zmiju. U ovoj fazi još je spor i nezgrapan, ali njegov konstruktor Džejms Hopkins smatra da bi mogao da nađe praktičnu primenu.

"Pošto je sličan zmiji milimo da bi mogao da se zavlači u šupljine radi traganja za, na primer, žrtvana prirodnih katastrofa", kaže Hopkins.

Jedna grupa pokazala je eksperiment u kome je nastojala da male robote nauči da kopiraju kretnje vodećeg robota, a druga robota koji se kreće kao insekt.

Dan robotike najviše privlači decu koju fasciniraju ovakve mašine. Direktor Merilendskog centra za robotiku, Satjandra Gupta, nada se da će ih to inspirisati da jednoga dana postanu inženjeri robotike.

"Široku publiku uzbuđuje i privlači ideja o postojanju inteligentnih uređaja koji obavljaju razne, često teške poslove", kaže Gupta.

Univerzitet države Merilend pruža dobre uslove studentima, uključujući ogroman bazen u kome studenti mogu da isprobavaju podvodne robote.

XS
SM
MD
LG