Linkovi

Hibridna verzija Hondinog modela Fit


Hibridni model popularnog Hondinog automobila tipa fit, u evropi poznatog pod nazivom džez

Boja nije jedina zelena karakteristika ove verzije Hondinog fita, u Evropi poznatog kao džez. Njegov pogon takođe je, kako kažu, "eko frendli". To je već treći hibridni Hondin model koji se prodaje u Japanu, pored insajta i sportskog CR-Za, i najjeftiniji je -, sa cenom nižom od 20 hiljada dolara.

"Fit nam je veoma važan model. Ulažemo velike napore u razvoj i uprošćavanje hibridnih sistema, njihovu veću efikasnost. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo ih primeniti u našim glavnim modelima", rekao je direktor Honde, Takanobu Ito.

Drugi po veličini proizvođač automobila u Japanu ne planira da prodaje ovaj model u zemlji, već u Evropi, počevši od iduće godine.

Honda kaže da hibridni fit, pored električnog motora ima i veoma efikasan benzinski motor od 1300 kubika, sa elektronskom kontrolom otvaranja i zatvaranja ventila, što mu sve zajedno omogućava potrošnju manju od 5 litara na sto kilometara.

Ali neki stručnjaci dovode u pitanje isplativost ulaganja u novu tehnologiju za ovaj model.

"Jedno od pitanja je da li se isplatilo povećavati efikasnost ovog modela, jer benzinski Fit već troši veoma malo", Hans Grajmel.

Honda kaže da su zainteresovani već rezervisali oko 10 hiljada primeraka hibridnog džeza i oko 4 hiljade u čisto benzinskoj verziji. Kompanija planira da prodaje oko 14 hiljada ovih automobila mesečno.

XS
SM
MD
LG