Linkovi

Nov mineral otkriven na Grenlandu


Poznato je da su deterdženti za pranje rublja najefikasniji u toploj vodi. Ali ako bismo mogli da rublje peremo u hladnoj vodi, to bi smanjilo ispuštanje ugljendioksida u atmosferu za više hiljada tona. Danski naučnici eksperimentišu sa jednim enzimom koji se može naći samo na Grenlandu.

U zalivu Ika, na jugu Grenlanda, otkrili su mineral nazvan ikait sa nebičnim osobinama. Naučnici se nadaju da će im otkrivanje genetskog koda njegovih enzima pomoći da sintetizuju deterdžent za pranje rublja u hladnoj vodi.

U malom čamcu, opremljenom dubinomerom i dži-pi-esom, vođa istraživačkog tima, profesor Peter Stougard, sa univerziteta u Kopenhagenu, traga za retkim podvodnim stubovima od ikaita. Prema danskim legendama ti stubovi predstavljaju ratnike vikinge koji su propali kroz led i skamenili se na dnu mora. Međutim, profesor Stougard kaže da je reč o potpuno novim oblicima života.

"Koliko znam, ovo je jedino mesto na zemlji gde ima ikaita i jedino mesto gde postoji visok procenat alkalnih jedinjenja u hladnom okruženju. Zbog toga su svi organizmi u ikaitima nove vrste živih bića", kaže profesor Stougard.

Istraživači seku stubove običnim testerama i brzo ih odnose u priručne laboratorije, jer posle samo tri sata uzorci počinju da se raspadaju. Projekat finansira kompanija Novozajms, iz Kopenhagena, koja se nada da bi ukidanje potrebe za vrućom vodom pri pranju moglo da smanji oslobađanje ugljendioksida za milione tona. Samo u Evropi godišnje bi se uštedelo 18 miliona tona, što je kao da je sa puteva uklonjeno 4 do 5 miliona automobila.

Naučnim Mads Bjernvad, kaže da bi to bilo fantastično ekološko rešenje.

"Ako je priroda stvorila enzime koji rade pri niskim temperaturama, u uslovima visoke alkalnosti, to bi moglo da se primeni na deterdžente za pranje rublja. Pronalaženje tog rešenja u prirodi bilo bi fantastično", kaže Bjernvad.

Danski naučnici sada ubrzano rade na otkrivanju tajni Ika fjorda, a Grenlandu.

XS
SM
MD
LG