Linkovi

Samsung predstavio konkurenciju Eplovom ajpedu


Samsungov džepni, ili tablet kompjuter, otkriven je na berlinskom sajmu elektronike. Predstavnik Samsunga, Tomas Rihter, istakao je da Galaksi može da stane u džep ili torbu.

"Samsung već decenijama razvija pi-si i mobilnu tehnologiju. Galaksi tab ih spaja na nov, majstorski način", rekao je Rihter.

Američki Majkrosoft predstavio je prvi tablet kompjuter još 2002. godine, ali nije postigao veći uspeh. Međutim Eplov ajped, lansiran u maju, prodat je za tri meseca u 3 miliona primeraka.

Samsungov Galaksi koristi Guglov operativni sistem Android, kompatibilan sa HTML 5 i Adobijevim fleš plejerom, što ajped nije. Takođe podržava blutut, vaj-faj i 3 dži komunikacione protokole, tako da može da radi kao inteligentni mobilni telefon, jer ima i dve kamere. Na njemu može da se sluša muzika, gledaju fulmovi, čitaju knjige ili novine i časopisi objavljeni na internetu.

"To obuhvata 1600 novina na 47 jezika, preko 2500 magazina na 20 jezika i više od dva miliona knjiga, uključujući najnovije bestselere", rekao je Rihter.

Pored Epla i samsunga, tablet kompjutere nude i nemačka firma vi ped, a kompanija Del najavljuje svoj za kasnije ove godine.

Samsung tvrdi da jedno punjenje baterije traje do osam sati. Predstavnica holandske GSM mreže, Vileke de Has, ovako poredi ajped i galaksi.

"Galaksi radi sa sistemom android i zato je otvoreniji. Aplikacije se skidaju kao i za ajped. Ima i kameru, koju ajped nema, a ekran je dobar kao i ajpedov. Operativni sistem android je otvoreniji nego ajris i on se lakše prilagođava korisniku", kaže de Has.

Galaksijeva cena zavisiće od telekomunikacionih firmi preko kojih će se prodavati, počevši od idućeg meseca u Evropi, a najesen i u Americi i Aziji.

XS
SM
MD
LG