Linkovi

Solarni brod krenuo na put oko sveta


Brod na solarni pogon krece na put oko sveta

Krajem septembra, u Monaku, u Francuskoj, najveći na svetu brod na solarni pogon krenuo je na dug put. Njegova posada povešće ga oko sveta, sa namerom da pokaže da je solarna energija pogodna i pouzdana za svetski transport.

Katamaran nazvan "Planet solar" dug je 31 i širok 15 metara, dok je 540 kvadratnih metara njegove palube prekriveno solarnim panelima koji proizvode struju.

Njegovi glavni tvorci su nemački preduzimač Imo Stroer i švajcarski avanturista Rafael Domijan.

"Niko pre to nije učinio. Polazimo u istraživanje u kome niko ne može da nam pomogne, jer ga niko ranije nije sproveo", rekao je Domijan.

Savremene baterije na brodu omogućavaju mu da plovi tri dana bez punjenja.

"Izazov će biti u tome kako da raspolažemo tom energijom. Ne možemo da potrošimo više nego što nam priroda daje. Ako trošimo previše, baterije će se isprazniti i brod će stati. Dakle, od nas zavisi koliko brzo ćemo da plovimo u zavisnosti od sunca", kaže Domijan.

Brod deplasmana 60 tona sagrađen je u Kilu, u Nemačkoj, za oko 10 miliona eura, a na put je krenuo pod švajcarskom zastavom. Prema graditeljima, trebalo bi da je u stanju da postigne brzinu od 15 čvorova, odnosno 28 kilometara na sat.

Šestočlana posada se nada da će obići svet za 160 dana. U zavisnosti od vremenskih prilika, Solar planet posetiće Majami, Kankun, San Francisko, Singapur i Abu Dabi.

XS
SM
MD
LG