Linkovi

Otvoren Pariski salon automobila


Otvoren Pariski salon automobila
Otvoren Pariski salon automobila

U Parizu je otvoren redovni godišnji salon automobila, najstariji i jedan od najvećih u svetu, koji po svemu sudeći pokazuje da se proizvođači ubrzano prilagođavaju brigama kupaca u vezi sa zagađivanjem atmosfere.

Hibridni, štedljivi automobili, sa veoma smanjenim oslobađanjem štetnih gasova, zauzeli su prva mesta, dok direktori i inženjeri izlaze na blještavo osvetljene podijume da bi objašnjavali svoje inovacije i strategije za osvajanje vrućih tržišta, poput kineskog.

Iako je salon usmeren ka evropskim kupcima, zbog ne baš sjajne ekonomske situacije u Evropi mnogi proizvođači okreću se zemljama u usponu, kao što su Brazil i Kina, koja je već sustigla Sjedinjene Države kao najveće tržište automobila u svetu.

Svetska proizvodnja pala je tokom 2008. i 2009. za 17 procenata, pa je prošle godine proizvedeno svega 57 miliona automobila. Međutim, stručnjaci predviđaju da će ove godine proizvodnja dostići nivo od pre krize, odnosno oko 69 miliona automobila. Ali oni kažu da će proizvodnja čisto električnih automobila do 2020. godine dostići svega milion i po primeraka, uglavnom zbog nedostatka infrastrukture za punjenje baterija, a samim tim ograničenog dometa takvih vozila.

XS
SM
MD
LG