Linkovi

Detroit: Sajam u znaku štednje goriva


Sajam automobila u Detroitu
Sajam automobila u Detroitu

Sajmovi automobila svuda privlače veliki broj posetilaca, a jedan od najvećih je januarski sajam u srcu američke automobilske industrije – gradu Detroitu. Ove godine sajam je sav bio u znaku štednje goriva.

Sa linijom poput borbenog aviona, egzotični Ševrolet Mirej privlači mnoge poglede. Taj hibridni sportnjak ima dva električna motora od po 15 kilovata plus četvorocilindrični benzinski motor od litar i po, sa turbokompresorom. Mirej je već predstavljen prošle godine u Koreji, a kasnije i u Frankfurtu, a to što je prikazan i u Detroitu pokazuje koliko Ševrolet računa na njega.

Onima sa dubljim džepom Kadilak nudi model CTS –sa V6 motorom od 3600 kubika i impresivnom listom opcija, kao što su Bembo kočnice, sportsko ogibljenje, daljinsko paljenje i Bozov stereo sistem. Ovi automobili ipak nisu umanjili interesovanje za hibrid na punjenje iz kućnog priključka – famozni Volt. Ali, kako kaže direktor marketinga Dženeral Motorsa, Džoel Ivanik, najveće razlike nisu spolja već unutra.

Kada je reč o spoljnom dizajnu – tu smo opušteni, jer unutrašnjost je ono što se menja. Način na koji kupci danas gledaju na unutrašnjost razlikuje se od moje generacije. Za nas je važno da razumemo taj segment populacije i da saznamo šta bi voleli da vide“, kaže Ivanik.

Ševrolet takođe nidi mali Sonik, kao konkurenta fordovoj Fiesti.

„Ove godine izašli smo sa Sonikom u traženoj kategoriji malih automobila. Sada nudimo nove modele u svim kategorijama“, kaže Ivanik

Od stranih modela pažnju je privukao britanski Bentli, sa novim modelom u liniji Kontinental, namenjenim „siromašnim“ bogatašima. Volfgang Dirhajmer je generalni direktor Bentlija.

„Do sada Kontinental je imao samo jedan motor od šest litara i 12 cilindara. Sada smo prvi put prešli na strategiju dva motora pa sada nudimo V12 model od 575 konjskih snaga i V8 model od 500 konjskih snaga“, kaže Dirhajmer.

Osmocilindrični motor dodatno štedi gorivo i štetne gasove tako što radi sa samo četiri cilindra kada nije pod punim opterećenjem. Kakav zaključak bi se mogao izvući iz opšteg trenda na salonu u Detroitu? Rebeka Lindland je analitičar u firmi IHS Global riserč.

„Prelaz sa tradicionalnih na električne automobile je spor. Nisan je prodao oko 9500 modela Lif, a Ševrolet oko 7700 modela Volt. Potrošačima će biti potrebno još neko vreme da se naviknu, a proizvođačima da izglačaju proizvodni proces“, kaže Rebeka Lindland.

Međunarodni salon automobila u Detroitu bio je otvoren od 9. do 22. januara, i pokrivao 93 hiljade kvadratnih metara.

XS
SM
MD
LG