Linkovi

DC3 još leti


Avion tipa DC3 poleće sa snežne piste na Antarktiku
Avion tipa DC3 poleće sa snežne piste na Antarktiku

Američki avion tipa Daglas DC3 prvi put je poleteo davne 1935. godine, a najviše je upotrebljavan kao transportni avion tokom Drugog svetskog rata. Uprkos tome u svetu se još koristi nekoliko stotina aviona tog tipa, od kojih neki redovno lete na Južnom i Severnom polu.

Zahvaljujući dobrim inženjerskim rešenjima i veštim graditeljima nekoliko aviona tipa DC3 još opslužuje nučne baze na zemljinim polovima. Iako su u međuvremenu snabdeveni turbomotorima i skijama umesto točkova, u osnovi to su isti avioni kao oni koji su leteli za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Ovaj primerak sagrađen je 1942, a kasnije pronađen u nekoj afričkoj džungli. Njegov pilot, kapetan Ričard Kameron, kaže da su avioni DC3 prave polarne mazge.

„Sagrađeni su kao tenkovi i ne mogu da prestanu da lete“, kaže Kameron.

Njegova kanadska kompanija ima sedam ovakvih aviona koji služe za prevoz ljudi i opreme ili za naučna osmatranja iz vazduha. Kada se leto na Južnom polu završi prelaze da rade na Severnom polu.

„Sletali smo i uzletali sa nekih mesta na kojima uopšte nije trebalo da budemo i svaki put je bilo uspešno“, kaže pilot Ričard Kameron.

Tokom Drugog svetskog rata sagrađeno ih je više od 10 hiljada, a posle rata upotrebljavale su ih skoro sve vazduhoplovne kompanije. U savremenoj verziji krstareća brzina im je 380 kilometara na sat, a dolet oko 3500 kilometara.

Dva nova turbo-motora snage okreću petokrake elise sa promenljivim korakom.

Što se tiče unutrašnjosti, kapetan Kameron kaže da je atmosfera uvek bučna i neformalna.

„Udobnost je bliska standardnim uslovima, ali nemamo nikakve TV ekrane“, kaže on.

Ali s obzirom na pogled na zadivljujući pejsaž Antarktika kome bi uopšte bila potrebna takva zabava.

XS
SM
MD
LG