Linkovi

Boing 787 u Singapuru


Boing 787 u Singapuru

Novi američki putnički avion nazvan Drimlajner, privlači ogromnu pažnju na tekućem sajmu avioindustrije u Singapuru.

Boingov novi model 787 Drimlajner prvi put je sleteo, u Singapur kako bi bio prikazan na sajmu avioindustrije, otvorenom u utorak.

Novi avion je po mnogo čemu revolucionaran, a najviše po tome što je izgrađen pretežno od plastike, što ga čini znatno lakšim, a samim tim i štedljivijim.

Na konferenciji za novinare potpredsednik Boinga za sektor razvoja, Mark Dženks, rekao je da je problem koji se javio sa materijalom za zaptivanje spojeva na trupu prevaziđen i da neće uticati na isporuku aviona.

„To će veoma malo uticati na isporuke jer je problem rešen i ispravljen na svim avionima koje gradimo. Takođe sprovodimo inspekciju nekih drugih aviona. Ako na nekom treba da se popravi to možemo da uradimo vrlo brzo pa to ne bi trebalo da utiče na tempo proizvodnje“, kaže Dženks.

Boing planira da ubrza proizvodnju od sadašnjih dva na tri aviona mesečno, a krajem iduće godine čak na deset aviona mesečno.

Prvi Drimlajner isporučen je japanskom prevozniku Ol Nipon ervejz, posle zakašnjenja od tri godine uzrokovanog kašnjenjem delova, štrajkovima radnika i požarom tokom jednog od probnih letova.

Prepoznatljiv po krajevima krila blago savijenim uvis, Boing 787 ima niz osobina koje privlače i aviokompanije i putnike. Potrošnja goriva je manja za 20 odsto, a ukupni operativni troškovi za čak 30 odsto.

Putnici imaju više prostora, a znatno veći prozori opremljeni su uređajem za elektronsko zatamnjenje umesto mehaničke roletne.

LED osvetljenje može da se menja postepeno, u skladu sa atmosferom, odnosno periodom dana.

„Za muštrije, njegove performanse su fantastične. Sa malom potrošnjom lako povezuje veći broj gradova. Za putnike – kada prvi put uđu u kabinu dočeka ih veći prostor, LED osvetljenje i 30 do 50 odsto veći prozori, veći nego na najvećem Erbasu“, kaže Dženks.

Druge, manje primetljive osobine su niži pritisak u kabini i povećana vlažnost vazduha što ublažava prilagođavanje na promenu vremena posle dugih letova.

U prvoj verziji 787-8 ima mesta za 210 do 250 putnika. Boing planira da do početka 2014. Počne da isporučuje dužu verziju 787-9, sa 250 do 290 sedišta. Mark Dženks kaže da se ni u toj verziji Drimlajner neće takmičiti sa Erbasom A380.

Japanska kompanija Ol Nipon ervejz naručila je 55 aviona tipa 787, a australijski Kvantas još 50. Do sada, Boing je dobio narudžbe za 870 Drimlajnera od 59 kompanija širom sveta.

Boing ipak već razmatra mogućnost gradnje verzije 787-10, koji bi bio još veći od verzije 787-9.

XS
SM
MD
LG