Linkovi

Uoči današnjeg duela Nemačka-Španija


U južnoafrički grad Durban, u kome se odigrava svetski fudbalski šampionat, neprekidno stižu avioni prepuni navijača, koji su sa sobom poneli zastave svojih timova i vuvuzele sa kojima će se oglašavati tokom utakmice. Pobednik u današnjoj utakmici zaigraće protiv holandske reprezentacije u finalu, u nedelju, 11. jula.

Bez obzira na zabrinutost zbog brzine, discipline i protivnapada nemačke reprezentacije, španski navijači su sigurni da će njihov tim izboriti pobedu. Španija je pre dve godine pobedila na Evropskom fudbalskom prvenstvu, a od 2006. izgubila je svega dve utakmice.

Međutim, nemački navijači, koji kažu da očekuju težak meč, u istoj meri su uvereni u pobedu svog tima. Nemačka reprezentacija je posle evropskog šampionata 2008. obnovila svoju ekipu mladim talentima, kao što su Mesut Oezil, Tomas Mjuler i Sami Kedira. Prihvatila je takođe ofanzivniju taktiku od one pre dve godine.

Reprezentacija Španije se i dalje drži taktike preuzimanja kontrole utakmice, oslanjajući se na grupu vrsnih igrača koji su osvojili evropski trofej. Među njima su David Vila, Fernando Tores, Ksavije Hernandez i Andreas Iniesta.

Međutim, istorija svetskog kupa ide na ruku nemačkoj reprezentaciji, koja se pokazala jednom od najuspešnijih na takvim turnirima. U sedam odigranih finala Nemačka je pobedila tri puta, a Španija nije nikada do sada ušla u finale niti je ikada pobedila nemačku reprezentaciju na nekom svetskom fudbalskom šampionatu.

XS
SM
MD
LG