Linkovi

Rekordan profit Epla


Prodavnica eplovih proizvoda u San Francisku
Prodavnica eplovih proizvoda u San Francisku

Gigantska američka tehnološka kompanija Epl postigla je novi rekord prodaje i profita zahvaljujući sve većoj potražnji za njenim proizvodima poput ajfona i ajpeda.

Epl je saopštio da je u poslednjem kvartalu 2011. ostvario profit od 13 milijardi dolara od ukupne prodaje od 46 milijardi dolara. To je bio jedan od najboljih rezultata svih vremena za američke poslovne kompanije. Profit Epla prevazišao je i zaradu popularnog internet pretraživača Gugla u istom kvartalu.

Od prošlog avgusta, Epl i medjunarodni energetski konglomerat Ekson Mobil nadmeću se za poziciju vodeće američke kompanije na osnovu vrednosti njihovih akcija. Eplova prodaja od oktobra do decembra prošle godine prevazišla je i prodaju kompjuterske kompanije Hjulit Pakard, koja je najveći svetski proizvodjač kompjutera. Bio je to prvi poslovni izveštaj Epla posle smrti osnivača kompanije, Stiva Džobsa.

Analitičari navode da ostvareni profit pokazuje da ta kompanija nije ništa manje uspešna pod novim rukovodstvom novog izvršnog direktora Tima Kuka. Epl je, tokom 4. kvartala, prodao 37 miliona ajfona, uključujući najnoviji model 4S. Kompanija je do sada prodala 183 miliona „pametnih“ telefona nakon što je izbacila na tržište prvi model 2007. Pored toga Epl je prodao više od 15 miliona ajped tablet kompjutera u poslednja tri meseca 2011., što je takodje rekord kompanije i više neogo dvostruki porast u odnosu na isti kvartal 2010.

XS
SM
MD
LG