Linkovi

Epl predstavio novi ajfon


Epl predstavio novi ajfon
Epl predstavio novi ajfon

Kompanija Epl predstavila je juče novu verziju svog popularnog pametnog telefona nazvanu ajfon 4S. Novi telefon ima interesantna poboljšanja ali se suočava sa sve snažnijom konkurancijom.

Eplov novi ajfon, koji je u utorak predstavio direktor kompanije Tim Kuk, ima znatno brži processor i bolju kameru.

“Startuje sa uobičajenom retinom, ima staklo napred i pozadi i sjajnu čeličnu traku po ivici, što ga čini najtanjim pametnim telefonom”, rekao je viši potpredsednik kompanije Epl, Fil Šiler.

U telefonu je i prividni lični asistent kome glasom mogu da se postavljaju pitanja. Ajfon pretražuje internet i pronalazi odgovor. Može da zakazuje sastanke ili da prekucava diktate. Za sada prima komande na engleskom, francuskom i nemačkom

Za eplove fenove svaki novi proizvod je senzacija. Na Univerzitetu južne Kalifornije svi studenti, kao doktorand Dajlin Rigs, koriste mobilne uređaje.

“Mislim da su poslednja reč tehnike. Sve što naprave je novo, originalno i najbolje. Softver im je najstabilniji i najnapredniji”, kaže Dajlin Rigs.

Kristofer Tod iz Majamija, na Floridi, smatra da je novi ajfon bolji od prethodnog.

“Najviše me intrigira nova mogućnost prepoznavanja glasa koja omogućava slanje tekstova i mejlova davanjem govornih komandi. Mislim da je to vrlo uzbudljivo”, kaže Kristofer Tod.

Ali Epl bi mogao da bude žrtva sopstvenog uspeha, kaže analitičarka telekomunikacija Elizabet Fajf, iz Maršalove škole za menadžment.

“Konkurentska slika znatno se promenila za ajfon, koji je 2007. postavio nove granice. Tada nije bilo nikog, dok danas ima mnogo konkurenata, pre svega android”, kaže Elizabet Fajf.

Sistem android, koji su razvili Gugl i njegovi partneri, sve je snažnija alternative eplovom sistemu.

Jučerašnji blagi pad vrednosti Eplovih deonica pokazuje da je Vol strit očekivao više, dok se neki korisnici žale da novi ajfon izgleda kao prethodni. Ali ne misle svi tako.

“Ne znam zašto, ali svaki put kada izbace nešto novo ja moram to da imam. Valjda zato što uvek dodaju nešto novo, a ja želim ajfon sa svim mogućim osobinama”, kaže studentkinja Ava Koleman.

Epl kaže da je ajfon najbolje prodavani telefon u svetu i nada se da će tako biti i ubuduće.

Ajfon 4S moći će da se kupi od 14. oktobra u Americi i nekoliko drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG