Linkovi

Usporen ekonomski rast u Kini


Lideri APEK-a na završetku samita u Vladivostoku, 9. septembra 2012.
Lideri APEK-a na završetku samita u Vladivostoku, 9. septembra 2012.

Usporavanje ekonomskog rasta i investicija u Kini bilo je jedna od glavnih tema nedavno završenog godišnjeg samita Azijsko-pacifičkog foruma u Vladivostoku.

Kineski predsednik Hu Đintao je medju prvima stigao na samit APEK-a u Vladivostoku. Medjutim, globalna recesija usporila je najveću azijsku ekonomiju.

Ali uprkos smanjenju narudžbi za kineske proizvođače rast kineske ekonomije ipak premašuje 7 odsto, kaže šef analitičkog odseka za Kinu u kompaniji Sitigrup, ekonomista Šen Mingao.

U kratkoročnom smislu ključ će biti stabilizacija, odnosno sve moguće mere za stabilizaciju privrede i izbegavanje socijalnih nemira. Ali, podsticanje potrošnje ili usluga smatraju se dugoročnim merama. Zato će, u kratkoročnom smislu, morati da se okrenu tradicionalnim merama, na primer izvozu“, kaže Mingao.

Na sastanku ministara finansija APEK-a, uoči samita, australijska ministarka Peni Vong rekla je da je Kina i ranije vukla pravilne poteze,

Iako je u kineskom rastu došlo je do izvesnog ublažavanja smatramo da ispravno zaključujemo da kineske vlasti imaju prostor za manevrisanje i podršku rastu u skladu sa iznetim planovima“, kaže Peni Vong.

Medjutim, kineska ulaganja u istraživanje i razvoj zaostaju za većinom drugih ekonomija, kaže Den Ajkenson, iz vašingtonskog instituta Kejto.

„Kina je jako dobra u proizvodnji i sklapanju proizvoda na srednjem nivou pa bi trebalo da se potrudi da podigne taj nivo. Problem je to što nemaju odgovarajuću politiku. Potrebna je kultura drugačijeg mišljenja. Mi, ne samo što je imamo već je i podstičemo. A to je neophodno za inovacije“, kaže Ajkenson.

Bez širih građanskih sloboda, kaže Ajkenson, Kina neće biti dugoročni motor razvoja u APEK-u. Ajkenson dodaje da se u tom forumu obično ne sklapa mnogo sporazuma.

To je gotovo kao koktel na koji vas šef šalje jer na njemu možda može da se sklopi neki posao. Zemlje i njihove vlade ipak odlaze na taj samit jer procenjuju - ko zna, možda će se nešto konkretno desiti iduće godine“, kaže Ajkenson.
XS
SM
MD
LG