Linkovi

Obama otvorio samit APEK-a


Predsednik Obama govori pred otvaranje samita APEK-a

Američki predsednik Barak Obama je danas na Havajima zvanično otvorio samit lidera azijsko-pacifičkog regiona, dan posle dogovora o okvirima ugovora o osnivanju velike zone slobodne trgovine između pacifičkih država.

Obama će razgovarati sa liderima 20 država foruma za Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, skraćeno APEK-a. U saopštenju samita, koje treba da bude objavljeno do kraja dana, očekuje se pozitivna ocena okvirnog sporazuma i izražavanje strepnji da bi evropska dužnička kriza mogla da destabilizuje azijsko-pacifičke ekonomije.

U jučerašnjem zajedničkom saopštenju, američki predsednik i lideri još osam država, naglasili su da začetak transpacifičkog partnerstva predstavlja prekretnicu ka čvršćem povezivanju azijsko-pacifičkih ekonomija. Nekoliko sati kasnije, Bela kuća je saopštila da je Obama iskoristio sastanak sa kineskim predsednikom Huom Đintaom da izvrši pritisak na Peking u vezi sa monetarnom politikom i zaštitom intelektualnih autorskih prava.

Američki funkcioneri kažu da je Obama „vrlo direktno“ preneo kineskom lideru nezadovoljstvo američke javnosti i poslovnih krugova zbog sporog menjanja ključnih ekonomskih pitanja u Kini. Kina inače kritikuje nastojanje APEK-a da formira transpacifičku zonu slobodne trgovine, tvrdeći da je to oblik trgovinskog protekcionizma.

Kineski predsednik se založio za povećanje komunikacija i saradnje i istakao da Peking i Vašington treba uzajamno da poštuju glavne međusobne probleme i da „na odgovarajući način“ rešavaju osetljiva pitanja.

XS
SM
MD
LG