Linkovi

Anti-kapitalistički protesti u SAD


Učesnica protesta u Vašingtonu sa natpisom "Oporezujte bogate", 6. oktobar 2011.

Anti-kapitalistički protesti koji su počeli u blizini Volstrita u Njujorku šire se i na druge američke gradove. Za razliku od pristalica Pokreta čajanka, koji za ekonomske probleme okrivljuju preveliki vladin sektor, tzv. Pokret okupacija krivicu baca na velike privatne kompanije.

Od Volstrita do Vašingtona, od generacije do generacije - zvuk perkusija tzv. Pokreta okupacija postaje sve glasniji.

“Ovde smo zbog rata, zbog korupcije, zbog pohlepe”, kaže Suzan Arnet koja je došla čak iz Kalifornije da bi se priključila protestu.

Baš kao i u Njujorku, anti-kapitalizam je bila vodeća ideja skupa Okupirajmo Disi (DC). Protest, koji je održan u Vašingtonu na platou između brojnih zgrada federalne vlade, privukao je razne ljude – od ratnih veterana, studenata, umetnika pa sve do državnih službenika koji takođe smatraju da u sektorima obrazovanja, infrastructure i ratnog budžeta u Americi postoje veliki problemi. Džim Gudnau kaže da se Amerika promenila od vremena kada je on bio u ratu u Vijetnamu.

“Kada sam odrastao, mislili smo da je ovo zemlja ‘od ljudi, za ljude’. Danas to nije tako. To su danas korporacije, ovo je zemlja korporacija“, kaže on.

Mlađi demonstranti kažu da su inspiraciju dobili od arapskog proleća i dešavanja u Španiji. Lurdes Parajobre iz Majamija uskoro bi trebalo da diplomira sa dugom od 20 hiljada dolara.

“Imam bezbroj prijatelja sa diplomama visokih škola koji rade u restoranima i bojim se da to i mene čeka”, priča Lurdes.

Učesnici demonstracija su zatim marširali do američke Privredne komore gde su uzvikivali parole protiv te institucije i moći koju ima zahvaljujući kamatama.

Demonstranti, većinom oni koji su glasali za Baraka Obamu, zastali su i ispred Bele kuće odakle je predsednik Obama po prvi put javno prokomentarisao pokret.

“On predstavlja nezadovoljstvo koje Amerikanci osećaju”, istakao je predsednik Obama.

Pokret okupacija u sredu su podržali i američki sindikati, koji sada postavljaju šatore u Vašingtonu u nadi da će se ovoj akciji pridružiti još više ljudi.

XS
SM
MD
LG