Linkovi

Eksplozija u džamiji u Avganistanu


Mesto eksplozije u džamiji na severu Avganistana, 8. oktobar 2010.
Mesto eksplozije u džamiji na severu Avganistana, 8. oktobar 2010.

U današnjoj eksploziji bombe u džamiji na severu Avganistana poginulo je najmanje 13 ljudi, uključujući guvernera provincije koji je otvoreno istupao protiv Talibana i koji je izbegao najmanje dva pokušaja atentata.

Policija je saopštila da se eksplozija dogodila tokom današnje molitve u provinciji Takar i da je tom prilikom poginuo Muhamed Omar, guverner susedne provincije Kunduz. Omar je javno upozoravao na kampanju koju talibanski pobunjenici vode radi destabilizacije severa zemlje i pozvao na pojačanu bezbednost u borbi sa tom pretnjom.

Guverner provincije Takar Abdul Džabar Takva izjavio je za Glas Amerike da veruje da je meta napada bio Omar, koji je rodjen u provinciji i koji se često molio u napadnutoj džamiji.

Portparol vlade izjavio je da je bomba bila postavljena ispod prostirke za molitvu i da je eksplodirala ubrzo nakon što se guverner Omar pridružio ostalim vernicima. Izveštaji o broju poginulih su različiti.

Guverner Takva je rekao da je u eksploziji poginulo najmanje 13 ljudi dok je 32 ranjeno. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova naveo je da je u eksploziji ubijeno najmanje 20 ljudi.

XS
SM
MD
LG