Linkovi

Sedmi festival ekologije u Vašingtonu


Venčanica od recikliranih materijala iz kolekcije Čeri Kvanjun
Venčanica od recikliranih materijala iz kolekcije Čeri Kvanjun

U Vašingtonu je nedavno održan sedmi godišnji Festival ekologije. Posetioci su imali prilike da vide eksponate koji nude praktična rešenja u oblasti svakodnevnog života, a ujedno obezbeđuju veću zaštitu životne sredine.

Venčanica je napravljena od recikliranih materijala – baš kao i sva ostala odeća prikazana na modnoj reviji ekološke mode na takozvanom "Zelenom festivalu“ u Vašingtonu.

"Mi ponovo koristimo tkanine od kojih je ranije bio izrađen neki sarong ili suknja, i pretvaramo ih u tašnu, nešto malo modernije, savremenije", priča Čeri Kvanjun, koja je prikazala svoje modele tašni i modnih detalja za žene.

U paviljonu za urbane farme, stručnjak za baštovanstvo, Pablo Elikot, pokazao je koliko je lako zaštititi biljke od mraza, ako se prekriju tkaninom od poliestera.

"Ove godine imamo oko 200 govornika i oko tri stotine eksponata u oblasti 'zelene ekonomije' kako bismo pokazali javnosti da takva ekonomija već postoji. Cilj nam je da podstaknemo ljude da nauče neke nove činjenice, saznaju podatke o novim kompanijama ili organizacijama sa kojima ranije nisu bili upoznati", objašnjava jedan od osnivača festivala, Kevin Denaher.

Organizatori kažu da je festival u vašingtonskom Kongresnom centru posetilo oko 30.000 ljudi, koji su želeli da se upoznaju sa ekološkim proizvodima i novim tehnologijama.

Posetilac Mo Kaninghem je, sa suprugom, tražio nove ideje za projekat renoviranja svoje kuće, "oduvek nas je zanimalo očuvanje životne sredine, i trudimo se da imamo što efikasnija rešenja u našoj kući, kao što je, na primer, bolja izolacija".

Jedno od rešenja nudi Kenet Teker, koji je na sajmu predstavio izolacionu penu u spreju nazvanu "NOVA".

"Ovde se koristi soja koja zadržava toplotu. Oko 20 odsto petrohemikalija je odstranjeno i zamenjeno sojinim uljem. Uz poliuretansku izolacionu penu tako se štedi i do 50 odsto energije koja se troši na grejanje“, priča Teker.

Jedan preduzetnik je predstavio ekološki izum nazvan "Hidros". U pitanju je flaša za vodu koja ima ugrađeni filter.

Akaš Metur kaže da svaki "Hidros" filter eliminiše potrebu za oko 200 plastičnih flaša za vodu koje imaju jednokratnu upotrebu. Ta ideja se dopada posetiteljki festivala, Punam Ša.

"Mislim da se ljudi obično uplaše kada im se kaže da treba da promene navike. Mislim da ne uviđaju kako sasvim mali koraci mogu da imaju veliki efekat," kaže Ša i dodaje da kada bi svako rešio da promeni samo jednu ili dve stvari godišnje, to bi moglo da pomogne očuvanju naše planete.

XS
SM
MD
LG