Linkovi

Analitičari: Vreme je da Tramp promeni politički kurs


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Popularnost predsednika Donalda Trampa opala je na još niži nivo ove nedelje, posle 10 nedelja njegovog mandata. Prema Galupovoj akenti samo 35 odsto birača odobrava politiku predsednika Trampa, što je prilično nisko za predsednika sa tako kratkim stažom. Tramp pokušava da se oporave posle neuspelog pokušaja da ukine i zameni sistem zdravstvene zaštite uveden tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame. Pojedini stručnjaci predlažu da predsednik pokuša da resetuje svoj politički profil.

Kada je potreban podsticaj, Donald Tramp voli da se vrati osnovama svoje predizborne kampanje, kao na ovom nedavnom mitingu u Luivilu, u Kentakiju.

“Nosioci tih uvreženih interesa će učiniti sve što mogu kako bi očuvali razbijeni sistem. Ali neće uspeti, a mi ćemo pobediti jer se borimo na strani našeg velikog američkog nasleđa.”

Tramp traži način da se oporavi posle neuspelog nastojanja da poništi i zameni Obamaker, što mu nije pošlo za rukom zbog republikanskih internih podela. Iako je tek na početku svog mandata, možda je vreme da pokuša da resetuje svoju politiku i strategiju, kaže analitičar Bil Galston.

“On je pretrpeo značajan poraz. Ovo je prilika da razmisli, a možda i da preusmeri svoje predsednikovanje - svakako strategiju i taktiku, ako ne i osnovni pravac.”

Kritičari takođe žele da se Tramp više ponaša kao predsednik i odrekne se svoje tviter navike, kao što to kaže njegov bivši izborni rival, Džeb Buš.

“On se nije preorijentisao na ulogu predsednika na način na koji su ljudi navikli, i mislim da je to problem.”

Opozicione demokrate su ohrabrene Trampovim porazom sa novim zakonom o zdravstu, a među njima je i njegov bivši izborni protivnik, Hilari Klinton.

Kada taj katastrofalan zakon nije uspeo, bila je to pobeda za sve Amerikance!"

Debakl sa zdravstvom ukazao je na granice Trampove moći da pridobije konzervativne članova svoje stranke, kaže republikanski strateg Džon Fieri.

“Mislim da treba da shvati koliku moć ima, ali i koliko je nema. Mislim, nije diktator i nije kralj. Kada kongresnim liderima kaže da skoče oni neće odogovoriti sa ‘Koliko visoko nego će reći zašto?’"

Predsednici koji su na kraju postigli zakonodavni uspeh često su napočetku morali da se bore sa teškoćama. Tako je bilo sa Frenklinom Ruzveltom, Džonom Kenedijem, Ronaldom Reganom i Barakom Obamom. Sada je sva pažnja usmerena ka Donaldu Trampu i na to da li će moći da uči na sopstvenim graškama, kaže Galston.

“Nije reč o toma da li su novoizabrani predsednici u potpunosti spremni za taj posao, jer većina njih nije, već da li mogu na vreme da uče na sopstvenm greškama i promene kurs.”

Analitičari kažu da je, slično mnogim njegovim prethodnicima, Trampova tranzicija od predsedničkog kandidata do vrhovnog komandanta još u toku.

XS
SM
MD
LG