Linkovi

Ambasador SAD: Različite stope poreza su diskriminacija


Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot; Foto: Glas Amerike
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot; Foto: Glas Amerike

Kosovo je jedna država i primenjivati diskriminatornu politiku da u jednom delu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom delu zemlje drugu, svakako nije u redu, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Pitanje je bilo upućeno posle predloga albanskog premijera Edija Rame da na severu Kosova ostane carina od 100 odsto za robu iz centralne Srbije , a da se na jugu Kosova, prema Albaniji carina ukine. On je rekao da u tom trenutku još nije čuo Raminu izjavu i da ne može dalje da komentariše.

“Ono što važi za albanske državljane Kosova, mora da važi i za srpsko, bošnjačko, goransko stanovništvo, kako bi svi ljudi koji tamo žive imali jednaka prava. Verujem da Kosovo treba da bude multietnička, demokratska država tako da se sve ono što se odnosi na državljane Kosova jedne nacionalnosti, mora da se odnosi i na državljane druge nacionalnosti,” kaže Skot.

Predstavnici kosovske i Vlade Albanije potpisali su u Peći, nakon zajedničke sednice, nekoliko sporazuma o liberalizaciji granice, carinskim propisima i uzajmnom priznanju vozačkih dozvola, prenela je GazetaExpres.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će se Albanija i Kosovo ekonomski ujediniti, Skot je kazao da SAD smatraju da su sve aktivnosti koje vode ka ekonomskoj integraciji u regionu pozitivne, te da je to i ono što CEFTA želi.

"Sve zemlje se suočavaju sa sličnim problemima, a ne vide budućnost u integraciji, zajedništvu u ovom delu Evrope, već negde drugo. Mi podržavamo sve napore da se ekonomska saradnja unapredi i da se formira saradnja koja će približiti zemlje regiona EU,”naveo je američki ambasador.

Na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu, nego što je Beograd Moskvi, on je rekao da smatra da su "Srbija i Kosovo ključne za postizanje sporazuma o stabilnosti i saradnji u regionu" i dodao da SAD veruje da je Rusiji kao i njima stalo da se u pregovorima postigne napredak koji bi doveo do te stabilnosti.

Mediji u Srbiji su javili da je Priština sastavila spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, između ostalih i premijerku Anu Brnabić, nekoliko ministara u Vladi, predsednicu i potpredsednike Skupštine i sudije Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, a Skot je rekao da njemu nije poznato da prištinske vlasti imaju crnu listu srpskih ministara, koji bi bili uhapšeni ako pređu administrativnu liniju.

"Koliko je meni poznato, vlasti Kosova poriču da takva lista postoji i ja uopšte ne znam da postoji i nisam čuo za nju,” kaže Skot.

XS
SM
MD
LG