Linkovi

Četvrtina populacije u SAD pati od sezonskih alergija


Alergija je neizlečiva, ali simptomi mogu da se kontrolišu
Alergija je neizlečiva, ali simptomi mogu da se kontrolišu

Dok većina Amerikanaca uživa u toplijem prolećnom vremenu i cveću, to može da bude veoma teško doba godine za 25 odsto populacije koja pati od sezonskih alergija. Alergije takodje imaju i značajan ekonomski efekat. Procenjuje se da Sjedinjene Države gube oko 700 miliona dolara godišnje zbog pada produktivnosti, a Amerikanci troše milijarde dolara na lekove i tretmane protiv alergije.

Teško je pobediti američki jug u proleće. Svako drvo i žbun izgleda da je u cvatu. Ali sva ta lepota ima visoku cenu. Zbog svoje klime i vegetacije, država Tenesi se obično svrstava kao jedno od najgorih mesta u zemlji za život ako patite od sezonskih alergija. Brus Lajon je fizikalni trener i u dobroj je formi. Ali kada dodje proleće svake godine, on oseća da se njegova snaga i energija gube.

„To je najtužnije, jedan od najlepših dana, posebno kada počne proleće i kada ste spremni da izadjete i nešto radite, a ja sam toliko umoran da nisam u stanju da izadjem i osećam se kao da želim da se vratim kući i spavam“.

Teško je poverovati da nešto tako malo kao zrno polena može da bude uzrok tolikog očajanja. Ali efekti mogu da budu poražavajući. Alergolog Bart Volf kaže da je ove godine bilo gore nego obično.

„Nama više i ne treba kalendar za odredjene delove naše populacije pacijenata. Znamo kada počinje sezona alergija za njih i kako one utiču na njih. Ali ove godine, mnogi naši pacijenti javili su se dve, tri nedelje ranije“.

Doktor Volf kaže da bi globalno zagrevanje moglo da bude uzrok.

Efekti polena mogu da budu poražavajući
Efekti polena mogu da budu poražavajući

„Više temperature i povećani procenat ugljendioksida, takozvani efekat staklene bašte. Te stvari su u nekim studijama prikazane kao uzroci povećanja količine polena tokom poslednje decenije za 60 do 90 odsto“.

Stiv Melton pati od alergije i zna kako da izbegne izlaganje prolećnom polenu, ali kaže da je to skoro nemoguće.

Ostavite automobil napolju tokom šest sati i polen će se nataložiti toliko da možete da na njemu ispišete svoje ime. Toliko ga ima. To doba godine je zapravo najgore“.

Melton kaže da može da oceni i pre nego što ustane iz kreveta, kakav će dan biti.

„Curenje iz nosa, suzne oči i kijanje, to su simptomi koji mi kažu svakoga dana da li će napolju biti teško“.

Alergije ne mogu da se izleče, ali simptomi mogu da se tretiraju. Nekoliko novih vrsta lekova pojavilo se na tržištu poslednjih godina a injekcije protiv alergije su delotvorne u ozbiljnijim slučajevima.

„Lekovi su toliko dobri i bezbedni da bi trebalo da samo nekoliko ljudi pati tokom dana. Oni bi trebalo da potraže pomoć jer ona postoji, bezbedna je i ne bi trebalo pate zbog alergije“.

Pošto su njegove alergije stavljene pod kontrolu, Brus Lajon može slobodno da uživa u proleću.

„Zapravo, treba da pokupim oko 12 žardinjera sa cvećem sutra od svog klijenta koji se bavi uredjenjem okoline i da ih odnesem svojoj majci kao poklon za Dan majki. Lekovi mi dozvoljavaju da to uradim bez posledica“.

XS
SM
MD
LG