Linkovi

Al-Kaida menja taktiku?


Borci al-Kaide
Borci al-Kaide

Direktor američke Centralne obaveštajne agencija - CIA - Lion Paneta, izjavio je nedavno da se kontraterorističkim operacijama vrši snažan pritisak na vođe al-Kaide i da ima sve više znakova da ta organizacija menja svoju taktiku, ali da je još uvek opasna. Eksperti smatraju da al-Kaida napušta taktiku sprovođenja spektakularnih napada i da se okreće ka manjim akcijama kako bi potkopala ekonomije zapadnih zemalja.

Nova taktika al-Kaide je korišćenje ljudi neokaljanih terorističkim aktivnostima ili vezama sa tom mrežom, kaže šef CIE.

Analitičar Brukingsovog instituta, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Brus Rajdel, kaže da Al-kaidu sada ne interesuju napadi tipa 11. septembra 2001, već manji napadi radi potkopavanja zapadnih ekonomija. On ukazuje na najnoviju video poruku portparola Al-kaide, Amerikanca Adama Gadana:

"Nemojte da mislite da su vojne baze jedine vredne mete napada u Americi i na zapadu. Ima mnogo drugih strateških mesta, institucija i instalacija, koje muslimani mogu da napadaju i nanesu štetu krstaškom Zapadu."

Adam Gadan
Adam Gadan

Gadan je pomenuo majora Nidala Hasana, vojnog psihijatra, koji je u bazi Fort Hud, u Teksasu, ubio pet vojnika. Brus Rajdel je pročitao odlomak iz Gadanove video poruke:

"Imajte na umu da čak i neuspešni napadi na zapadne sisteme masovnog transporta mogu da ukoče život u velikim gradovima, koštaju neprijatelja milijarde i gurnu korporacije u bankrotstvo."

Rajdel kaže da Al-kaida koristi internet za regrutovanje pristalica u svetu.

On kaže da je do promene taktike došlo zbog snažnog pritiska na uporišta al-Kaide duž avganistansko-pakistanske granice, uključujući napade bespilotnim letelicama:

"Prošle godine bilo je više od 55 takvih napada, a ove bi moglo da bude i više od 100 - odnosno svakih 72 sati po jedan napad na al-Kaidu, pakistanske i avganistanske Talibane i druge," kaže Rajdel.

Neki analitičari smatraju da je ubijanje i hvatanje lidera al-Kaide postalo nevažno. Rajdel dodaje da su izbegavanjem pojavljivanja u javnosti i komuniciranjem putem audio i video poruka ti lideri stvorili mit da su van dohvata:

"Bilo bi opasno dozvoliti da se to nastavi. To je već stvorilo mitove o tim ljudima i bilo bi važno razbiti tu predstavu," ističe Rajdel.

Ali ubijanje ili hvatanje lidera Al-kaide ne bi bilo dovoljno, smatra Edvard Lus, analitičar “Fajnenšel tajmsa”. On kaže da u korenu akcija al-Kaide leži arapsko-izraelski konflikt:

"To je glavni izvor motivacije, a ne podrška koju al-Kaida uživa u segmentu od 10 do 20 odsto muslimanskog sveta," smatra Lus.

Analitičari procenjuju da al-Kaida gubi popularnost čak i u islamskih zemljama, ali smatraju da njena nova kampanja regrutovanja pristalica na internetu povećava opasnost od te terorističke mreže.

XS
SM
MD
LG