Linkovi

Bespilotna letelica ubila trećeg čoveka al-Kaide


Treći u lancu komande al-Kaide: Mustafa al-Jazid

Administracija predsednika Obame veruje da je ostvarila veliku pobedu u ratu protiv terorizma. Visoki komandant al-Kaide u Avganistanu, jedan od onih koji se smatraju desnom rukom Osame bin Ladena ubijen je u napadu bespilotnom letelicom. Mustafa al-Jazid je jedan od najviše rangiranih terorista do sada ubijenih u programu kojim rukovodi Centralna obaveštajna agencija.

Al-Jazid je kontrolisao finansije al-Kaide, nadgledao prikupljanje sredstava i logistiku terorističke mreže. Takođe je bio veza za komunikaciju sa Osamom bin Ladenom.

"Obama je samo novi kriminalac u Beloj kući“, rekao je Jazid prošle godine. "Naš moral je na visokom nivou“.

Al Jazid već 30 godina poznaje Bin Ladena i njegovog zamenika, Ajmana al-Zavahirija. Pomogao je u osnivanju al-Kaide 1980-ih. Nedavno, Bin Laden ga je postavio na čelo operacija u Avganistanu, Pakistanu i čitavom regionu.

U Avganistanu, al-Kaida organizuje napade zahvaljujući savezništvu sa grupama smeštenim u Pakistanu. Pre dve nedelje jedna grupa, koja prima direktnu logističku i finansijsku podršku al-Kaide ubila je četvoricu pukovnika.

Al Jazid je operisao u koordinaciji s Talibanima i preuzeo je zasluge za napad na sedište CIA-e u kojem je poginulo sedam operativaca te agencije. Njegova pogibija je odmazda: pre deset dana, bespilotna letelica CIA-e ubila je njega i članove njegove porodice.

"Obaveštajni podaci su sve bolji. Teroristi sada više nemaju mogućnost da se oslone na lokalno stanovništvo da će im omogućiti bezbednost i anonimnost koja im je neophodna da operišu“,
kaže Bob Ajers, stručnjak za međunarodnu bezbednost.

Međutim, al-Jazid je samo jedan u nizu visokih komandanata al-Kaide, koji je ubijen. Njegova smrt ne garantuje nikakav dugotrajni efekat na tu grupu.

"Pitanje je da li selektivno uklanjanje infrastrukture umanjuje njihove operativne sposobnosti. Možda nakratko, dok ne postave novog komandanta, a onda se sve nastavlja“, dodaje Ajers.

Stoga će al-Kaida ostati američki neprijatelj broj jedan. I SAD će nastaviti da jure pripadnike te grupe duž avaganistansko-pakistanske granice, gde se i sam Bin Laden još krije.

XS
SM
MD
LG