Linkovi

Vašington prešao "crvenu" obaveštajnu liniju?


Fred Barton, potpredsednik STRATFOR-a za obaveštajni rad, terorizam i bezbednost
Fred Barton, potpredsednik STRATFOR-a za obaveštajni rad, terorizam i bezbednost

Američki obaveštajni izveštaji su podeljeni u dva dela, deli ih takozvana linija razdvajanja. Ispod linije su manje osetljive informacije, koju mogu da se dele sa odabranim stranama, uključujući strane partnere. Informacije iznad te linije su isuviše poverljive i ne mogu da se dele.

Prema detaljima koje su anonimni obaveštajni izvori pružili Vašington postu, predsednik Tramp je sa ruskom stranom razgovarao o elementima terorističke zavere u vezi sa potencijalnom merom zabrane putničkih leptopa na letovima između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Ta vrsta obaveštajnih podataka nije zabranjena za razmenu sa stranim partnerima.

Međutim, prema pisanju Posta, predsednik Tramp je navodno otkrio i ime grada na teritoriji fundamentalističke grupe Islamska država gde je agent neimenovanog američkog obaveštajnog partnera, otkrio pomenutu pretnju, što bi moglo da predstavlja strogo poverljivu informaciju, kojom se otkriva metod rada i izvor obaveštajnih podataka.

Bela kuća demantuje navode Posta.

Fred Barton, ekspert STRAFOR-a globalne firme za geostrategiju, smatra da su nagađanja oko toga šta je predsednik zaista rekao još u fazi ranih spekulacija. Važno je utvrditi ko je kriv, a ko prav u kontroverzi između Bele kuće i Posta, ali je isto tako bitno utvrditi tačan izvor procurelih informacija u Postu, nastavlja on.

A kandidata ima dosta:

“U stvari, treba pogledati ko je sve imao pristup originalnom dokumentu, originalnoj informaciji o navedenoj bezbednosnoj pretnji. Oni sačinjavaju veću grupu ljudi.”

Barton ne veruje da su učesnici razgovora u Beloj kući izvor curenja:

“Ne verujem da su zvaničnici došli na sastanak i to sa takvim sagovornicima, kao što su Rusi, a da nije unapred izvršena precizna koordinacija o tome šta će i koliko će biti rečeno, kao i ko će tačno da govori. To se tako radi.”

Nije neobično da se na takvim razgovorima partnerima pružaju opširnije informacije, dodaje Barton.

“Priroda posla je takva da na sastancima sa stranim obaveštajnim kolegama naša strana je često zamoljena za više podataka. Obično pitaju, ‘možete li nam još pomoći’. Teško je odbiti kolege, ako informacija nije najvišeg poverljivog nivoa.”

Spremnost visokih bivših i sadašnjih obaveštajnih zvaničnika da dostavljaju i najpoverljivije informacije medijima, u nameri da oslabe poziciju predsednika Trampa, nosi ozbiljne posledice, smatra Barton.

On i drugi eksperti upozoravaju da je najnovija kontroverza sa ruskom delegacijom, podstaknuta izveštajem Vašington posta, već dovela do značajnih poremećaja.

Islamska država je doznala da u svojim redovima imaju sabotera. Američki saveznici brinu da njihovi poverljivi podaci mogu da iscure u medije. Šanse da nova američka administracija donekle stabilizuje odnose sa Rusijom izgleda da su uglavnom propale.

XS
SM
MD
LG