Linkovi

Trka za Belu kuću sve žešća


Predsednički pretendenti Demokratske i Republikanske stranke: Hilari Klinton, Berni Sanders, Ted Kruz, Donald Tramp

Sledeći veliki test u trci za Belu kuću odvija se u utorak na primarnim izborima u državi Njujork. Dvoje favorita, republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, vode u Njujorku dok nastoje da povrate zamah posle nekoliko nedavnih neuspeha i problema.

Donald Tramp očekuje pobedu u matičnom Njujorku u utorak. Međutim, Tramp je ispalio novu rundu napada na republikanski esteblišment, jer je nezadovoljan što njegov stranački suparnik Ted Kruz pridobija neopredeljene delegate po drugim državama.

Tramp je nedavno rekao:

„Osvojio sam milione glasova, što niko ne pominje. To se nikad ne pomene, već se govori samo o delegatima. A ja vodim sa stotinama više delegata. Međutim, sistem je namešten. Namešten je i prljav i gadan je. Sistem je prljav.“

Kruz kaže da se Tramp samo žali, da se siledžijski ponaša prema stranci i da pokušava da zastraši delegate.

„Nominovati Donalda Trampa bila bi propast. I ako Donald bude predsednički kanididat, Hilari Klinton će pobediti i to ubedljivo.“

Kruz znatno zaostaje za Trampom u Njujorku, kao što zaostaje i guverner Ohaja, Džon Kejsik, koji sebe prikazuje kao optimističku alternativu.

Kejsik kaže:

„Oni koji koriste strah i bes koje neki od nas osećaju, samo potharnjuju svoju nezasitnu želju za slavom i pažnjom. To bi moglo da unazadi Ameriku, a ne da je ponovo učini sjajnom.“

Hilari Klinton, demokratska favoritkinja u Njujorku ima prednost u odnosu na svog rivala Bernija Sandersa. Prema većini anketa, Hilari Klinton je favorit u demokratskoj trci u Njujorku sa znatnom prednošću u odnosu na Sandersa, koga će izgleda žestoko poraziti u tom gradu.

„Primetila sam da je senator Sanders ovde u Njujorku imao teškoća da odgovoriu na pitanja o njegovoj glavnoj temi, odnosno kako regulisati banke,“ rekla je Hilari Klinton.

Međutim, na Sandersove skupove dolazi veliki broj ljudi, kao ovde na Menhetnu i on se nada da će u utorak smanjiti pomenuti jaz u glasovima.

„Pobedili smo na sedam od prošlonedeljnih osam stranačkih skupova i primarnih izbora. A kada vidim ovoliko ljudi, verujem da ćemo u utorak pobediti u Njujorku," kaže Sanders.

Demokratska trka je sve intenzivnija u Njujorku, kaže analitičar Tom DiFrenk u razgovoru za Glas Amerike:

„Sve je ružnije i ružnije, ne samo na republikanskoj nego i na demokratskoj strani gde se dvoje suparnika, Hilari Klinton i Berni Sanders, uzjamno optužuju da nisu kvalifikovani za položaj predsednika, što je jednostavno smešno.“

Oboje demokrata vuku korene iz Nujorka. Sanders je odrastao u Bruklinu, dok je Klinton predstavljala državu Njujork u Senatu.

XS
SM
MD
LG