Linkovi

Keri sa arapskim saveznicima o Iranu


Američki državni sekretar Džon Keri sluša šefa diplomatije Omana, Jusufa bin Alavija tokom sastanka u Kataru, 3. avgust 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri sluša šefa diplomatije Omana, Jusufa bin Alavija tokom sastanka u Kataru, 3. avgust 2015.

Šef diplomatije SAD sastao se danas sa ministrima spoljnih poslova Saveta za saradnju arapskih zemalja u Kataru, gde je doputovao kako bi sa predstavnicima arapskih zemalja, između ostalog, razgovarao o nuklearnom sporazumu koje su svetske sile sklopile sa Iranom.

Američki državni sekretan Džon Keri je zabrinutim kolegama iz Saudijske Arabije, Bahreina, Kuvajta, Katara, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao da će iranski nuklearni sporazum, kada bude bio u potpunosti implementiran, doprineti bezbednosti čitavog regiona.

"Naravno da znamo da podržavaju Hezbolah, šiite u Iraku, Hutije u Jemenu i o drugim njihovim angažovanjima u regionu, kao i da istorijski podržavaju teroriste, čemu smo se protivili i nastavićemo da se protivimo i u budućnosti ... Sarađivaćemo sa našim prijateljima i saveznicima u regionu da bismo bili sigurni da smo preduzeli sve kako bi sprečili bilo kakvu spoljnu ili nelegalnu ili neprikladnu akciju unutar zemlje koja bi mogla da destabilizuje naše prijatelje“, rekao je Keri.

Među konkretnim koracima o kojima se razgovaralo jesu razvoj odbrambenog balističkog raketnog sistema, brži transfer oružja, obuka specijalnih borbenih snaga, pomorskih i sajber bezbednosnih programa i značajno povećanje razmene obaveštajnih podataka, istakao je je Keri i dodao da će radne grupe koje će se baviti tim pitanjima početi sa radom iduće nedelje u Saudijskoj Arabiji.

Pored američkog šefa diplomatije, prisutnima se obratio i i njegov katarski kolega, Halid al-Atija koji je dao opreznu podršku iranskom nuklearnom program, nazvavši ga najboljom opcijom.

"Podvlačimo stav predstavnika arapskih zemalja, koji je vrlo postojan u smislu da želimo da izbegnemo bilo kakvu pretnju nuklearnim oružjem u regionu i da postignemo stabilnost u regionu kako bismo bili u skladu sa međunarodnim pravilima i regulacijama. I podvlačimo važnost korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe”, istakao je al-Atija.

Keri se u Dohi odvojeno sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim i ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeirom sa kojima je razmotrio situaciju u Siriji i Iraku

XS
SM
MD
LG