Linkovi

Boing povećava proizvodnju putničkih aviona


Boingov putnički avion tipa 777-200LR
Boingov putnički avion tipa 777-200LR

Američki proizvođač aviona, kompanija Boing, proširiće proizvodnju velikih putničkih aviona da bi zadovoljila povećanu potražnju, jer ta grana industrije postepeno izlazi iz recesije. Stručnjaci kažu da će posle pada tokom protekle dve godine, potražnja za putničkim avionima ove godine da poraste. Ali jedan konsultant za avioindustriju smatra da je taj optimizam možda preuranjen.

Posle prošlogodišnjih gubitaka od gotovo 10 milijardi dolara, avioindustrija je na pragu oporavka. Međunarodno udruženje avioprevoznika, koje okuplja 230 takvih kompanija, za ovu godinu predviđa povećanje broja putnika od 6 odsto, dok će stopa povećanja kargo saobraćaja biti dvocifrena. U skladu sa tim, Boing proširuje proizvodnju svojih aviona širokog trupa, što znači više posla za firmu Spirit aerosistems, koja proizvodi trup za Boingov model 787 drimlajner. Herold Lesli je menadžer za instalacije.

"Od početka godine primili smo još nekoliko ljudi i to nastavljamo da radimo, što je dobro za ekonomju, za našu firmu i za sve druge," kaže Lesli.

Ali neki su sumnjičavi.

"To mi je malo preuranjeno," kaže konsultant u avioindustriji, Ričard Abulafija, dodajući da broj putnika možda raste, ali da je potražnja za kartama u prvoj klasi još nejaka, a prihodi aviokompanija ispod vrhunca dostignutog 2008.

"Oporavak je dobar posle užasne 2008. i 2009, ali još smo ispod nivoa sa početka ove krize, kada smo imali rekordnu proizvodnju aviona. Preterivanje u kapacitetima je opasno," kaže Abulafija.

Tokom recesije, mnogi prevoznici su otkazali narudžbe aviona i povukli starije letelice jer je broj putnika opao. Iako je globalna privreda počela da se oporavlja, neki analitičari strahuju od mogućih zastajkivanja.

"Što ste agresivniji to je verovatnije da ćete se pokajati i verovatnije da će vam za oporavak od lažnih očekivanja trebati znatno duže vreme," kaže Abulafija.

Boing planira da znatno ubrza proizvodnju svojih modela 777 i747. Evropski Erbas takođe će povećati proizvodnju svojih popularnih kratkoprugaških aviona sa 34 na 36 mesečno.

XS
SM
MD
LG