Linkovi

U Beču počela 18. međunarodna konferencija o sidi


Bivši američki predsednik Bil Klinton je pozvao sve humanitarne organizacije koje se bore protiv side, da koriste donacije bogatih zemalja razborito i efikasno. Klinton je govorio na 18. međunarodnoj konferenciji o sidi koja je danas započela u Beču.

Bivši predsednik je poručio da previše organizacija troši previše novca – upućujući svoje radnike na sastanke i druge manifestacije. On je naglasio da svaki proćerdani dolar „dovodi jedan život u opasnost“. Klinton je rekao da budućnost prikupljanja novca za borbu protiv side leži u prikupljanju velikih suma novca od malih priloga velikog broja ljudi.

On je kao primer naveo prikupljanje novca za žrtve januarskog zemljotresa na Haitiju. Bivši predsednik je takođe branio pokušaje predsednika Baraka Obame da izdvoji sredstva za borbu protiv side, u jeku sve češćih kritika da je Obama odstupio od ranijih obećanja da će povećati sredstva protiv side.

Izvan centra u kojem se održava šestodnevna konferencija, demonstranti su nosili transparente među kojima i jedan sa natpisom: „Izneverena obećanja ubijaju; pokaži nam novac“.

Konferenciju je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, koji je izrazio zabrinutost da će globalna recesija navesti bogate zemlje da smanje finansiranje borbe protiv side.

Na 18. međunarodnoj konferenciji o sidi pokrenuta je nova inicijativa Ujedinjenih nacija za efikasnije pružanje pomoći osobama zaraženih virusom HIV.

Uoči početka konferencije, borci protiv side i njihove pristalice, okupili su se u austrijskoj prestonici na proslavi takozvane „Lopte života.“

Nova dobrotvorna akcija za prikupljanje više od milion dolara za borbu protiv side, otvorena je muzikom, pevanjem i igrom ispred gotske, Gradske većnice u centru Beča. Na priredbu je došao veliki broj ljudi odevenih u kostime na temu „Planeta Zemlja“. Međutim, zbog iznenadne oluje, okupljeni su morali da se sklone u većnicu, gde su noć proveli u muzici i plesu.

Posle skoro tri decenije epidemije side, naučnici i eksperti još tragaju za lekom i vakcinom protiv virusa HIV, koji izaziva sidu. Sve dok ne budu otkriveni, jedino oružje protiv virusa HIV ostaju prevencija i medicinski tretman, što je glavna tema međunarodne konferencije u Beču.

Mišel Sidibi, izvršni direktor agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv side, pokrenuo je novu inicijativu nazvanu „Tretman 2.0“, čiji je cilj da se smanje troškovi i uprosti procedura za pružanje medicinske pomoći za suzbijanje HIV-a. Sidibi upozorava da neke zemlje gube nadu.

„Da bi se ta nada povratila, potrebno je pojednostaviti tretman. Potrebni su nam lekovi do kojih se lakše dolazi, koji su pristupačni lokalnim zajednicama i moramo da osiguramo da dijagnostika bude jeftina.“

Istraživanja ukazuju da pristupačna medicinska pomoć smanjuje rizik širenja side, kaže Hulio Montaner, predsedavajući konferencije u Beču i predsednik Međunarodnog društva za sidu.

To je dalji pravac. Sve dok se ne nađe lek, odnosno vakcina, što bi moglo da se dogodi tek kroz 10 godina, tretman 2.0 bi mogao da unese revolucionarne promene u naš pristup HIV-u.“

Agencija UN-a za sidu smatra da bi zahvaljujući novoj inicijativi do 2025. moglo da se spreči 10 miliona smrtnih slučajeva u svetu.

XS
SM
MD
LG