Linkovi

Istražitelji ispituju prošlost Ahmada Rahamija


Akcija hapšenja Ahmada Kana Rahamija
Akcija hapšenja Ahmada Kana Rahamija

Osumnjičeni za eksplozije u Njujorku i Nju Džerziju Ahmad Kan Rahami, koji je juče uhapšen, ostavio je za sobom niz tragova koji su pomogli istražiteljima da ga brzo identifikuju. Vlasti pokušavaju da utvrde da li je Rahami bio povezan sa stranim terorističkim organizacijama, te šta je bio motiv za napade. Mediji navode da je putovao u Avganistan i Pakistan I da američki zvaničnici žele da razgovaraju sa njegovom suprugom, koja je napustila Sjedinjene Države nekoliko dana prije eksplozija. Rahamijev otac rekao je da je kontaktirao FBI prije dvije godine, kada se njegov sin ponašao nasilno.

Opsežna potraga za Ahmadom Kanom Rahamijem okončana je oružanim obračunom, tokom kojeg je policija ranila osumnjičenog. Rahami je prebačen u bolnicu i za sada odbija da razgovara sa vlastima. Ljudi koji ga poznaju kažu da su šokirani.

"Davao je hranu besplatno. Bio je dobar momak, veoma smiren i nikada se nije svadjao. Sve ovo što se događa je stvarno šokantno.”

Policija navodi da na video snimcima sigurnosnih kamera za nadzor Rahami vuče torbu blizu mjesta eksplozije na Menhetnu i kasnije nekoliko ulica dalje gdje je pronađena još jedna eksplozivna naprava.

Vlasti vjeruju da je Rahami takođe povezan sa eksplozijom bombe ranije u subotu u jednom priobalnom gradu u Nju Džerziju, gdje je trebalo da bude održana trka u humanitarne svrhe.

Još pet neeksplodiranih naprava pronađeno je u nedelju u kanti za smeće blizu željezničke stanice u gradu Elizabet. Policija ističe da su im dokazi prikupljeni na mjestu eksplozije pomogli da identifikuju Rahamija, 35 sati posle napada u Njujorku. Bivši šef njujorške policije Rejmond Keli kaže da i dalje postoji veliki broj pitanja na koja treba odgovoriti.

"Gdje je osumnjičeni nabavio taj materijal? Gdje je napravio bombe? Rečeno mi je da su u njegovom stanu pronađene žice. To su pitanja koje će istražitelji da postavljaju. Ukoliko taj pojedinac ne bude sarađivao, pitaće njegovu porodicu i prijatelje.”

Istražitelji navode da je Rahami rođen u Avganistanu i da je kasnije dobio američko državljanstvo. Nekoliko puta je putovao u tu zemlju, ali nije bio na spisku osumnjičenih terorista ili onih kojima je zabranjeno da lete.

"Ako je često putovao u Avganistan, istražitelji, a naročito FBI, moraće da saznaju koga je posjećivao u toj zemlji i koja je bila stvarna svrha njegovog puta”, smatra bivši agent FBI Bred Geret.

Jedan zvaničnik je rekao da je Rahamijev otac kontaktirao Federalni istražni biro 2014.godine i saopštio da mu je sin terorista, ali da je kasnije povukao tu tvrdnju.

Protiv Rahamija je podignuta optužnica, u pet tačaka, za pokušaj ubistva u vezi sa obračunom sa policajcima. Tužioci i dalje sastavljaju slučaj protiv njega za bombaške napade, zbog čega se očekuju dodatne optužbe. Vlasti ističu da nema drugih osumnjičenih za eksplozije, ali da je istraga u toku.

XS
SM
MD
LG