Linkovi

"Starosno odelo" dočarava starost studentima


"Starosno odelo" dočarava starost studentima

Studenti medicine u Nemačkoj dobili su novo sredstvo za učenje o tome kako se oseća ostarela osoba. Reč je o odeći koja ne samo što otežava kretanje već i oponaša slabljenje vida i sluha.

Uzimanje novčića sa stola je nešto što većina nas čini ne razmišljajući. Ali za neke ostarele osobe ukrućenost zglobova i slabljenje vida može znatno da oteža taj zadatak. Takav doživljaj dobija se kada obučete takozvano „starosno odelo“.

Odelo je razvijeno u nemačkom institutu Mejer-Hentšel i ranije je upotrebljavano u konstruisanju vozila i učenju vozača autobusa i vozova kako izgleda biti star.

Od nedavno, koristi se i za obuku studenata medicine i stručnjaka za negovanje ostarelih osoba. Od oktobra 2011. kroz obuku je prošlo već oko stotinu studenata, kaže specijalista gerijatrije u berlinskom Evangelističkom centru za gerijatriju, Rahel Ekhart.

Teško je oko 10 kilograma, radi simulacije slabije mišićne snage i mase kod ostarelih ljudi. Kaciga otežava vid i razlikovanje boja, dok naušnice simuliraju način na koji stariji ljudi čuju“.

Ove vežbe nisu obavezne, ali Ekhart kaže da očekuje oko 200 studenata godišnje.

Za oblačenje odela potrebna je pomoć najmanje dve osobe jer su bluza i pantalone otežani tegovima. Kaciga sa vizorom i naušnice znatno ograničavaju čula vida i sluha.

Doktorka Ekhart kaže da su studenti iznenađeni koliko je teško kretati se u njemu, ali dodaje da je to i cilj ovih vežbi.

„To znači da se nadamo da će studenti koji obuku ovo odelo osetiti fizički kakav je život ostarelih osoba. Shvatiće ga bolje nego ako samo čitaju i slušaju predavanja o tome“, kaže doktorka Ekhart.

85-godišnji bivši alatničar, Horst Suker, koji redovno dolazi u bolnicu radi pregleda pozvan je da da svoje mišljenje o ovom projektu.

Ovo je neophodno za medicinske nauke. Da bi znali kako da prepisuju terapije moraju da znaju kako se ostarela osoba oseća i šta može da uradi“, kaže Suker.

Tokom vežbi od studenata se traži da se kreću i obavljaju svakodnevne poslove, kao što je čitanje restoranskog jelovnika ili odvajanje plavih i zelenih košulja. Takođe pokušavaju da voze stacionarni bicikl.

Katarina Virt je studentkinja treće godine medicine.

„Primećujete težinu u leđima i morate da se savijete. Kolena i laktove ne možete da savijate kako treba. Prstima ne osećate ništa. Ustajanje iz postelje je vrlo teško“, kaže Katarina.

Njena koleginica, Kristin Litke, kaže da bi bilo vrlo teško nositi odelo duže nego što traje vežba.

Neko vreme je podnošljivo, jer uspevate da kompenzujete nedostatke, ali ne bih volela da ga nosim duže od jednog sata“, kaže Kristin.

Student Frederik Brinkman kaže da sada shvata zašto ostarelim ljudima treba više vremena da urade nešto.

„Da, mislim da odjednom shvatite koliko duže sve traje i kako je sve teško. Stvarno pomaže da se to shvati“, kaže Brinkman.

Stručnjaci Centra za gerijatriju nadaju se da će starosno odelo uskoro početi da koriste za obuku medicinskih tehničara i fizičkih terapeuta koji rade u ovom i drugim centrima.

XS
SM
MD
LG