Linkovi

Izraelski aktivista spasava ugrožene vrste


Ofir Drori ističe da je od 2004. godine, njegov tim uspeo da izvede pred lice pravde 50 krijumčara slonovače i 25 kradljivaca gorila u Kamerunu

Ofir Drori je bivši izraelski oficir, koji kaže da se zaljubio u Afriku još kada je bio tinejdžer. Njegov sadašnji posao jeste stavljanje lovokradica iza rešetaka. Drori živi u Kamerunu i ko-autor je knjige pod nazivom “The Last Great Ape” odnosno “Poslednji veliki majmun”, a nedavno je posetio Vašington.

Ofir Drori je prvi put posetio Afriku kada je između srednje škole i vojske otputovao u Keniju. Od tada je fasciniran tim kontinentom.

Jurio sam za žirafama i zebrama. Video sam sve te interestantne stvari. Jednostavno sam išao levo-desno po tom veličanstvenom svetu”.

Prvog dana pošto je stigao u Keniju krenuo je u šetnju i izgubio se. Porodica iz plemena Masai ga je pronašla i usvojila. Drori dodaje da ga je opčinjenost Afrikom navela da počne aktivno da se bori za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta. U poslednja četiri meseca, ističe on, samo u Kamerunu lovokradice su usmrtile 400 slonova, a broj nestalih gorila je znatno veći.

Nelegalna trgovina divljim životinjama je profesionalna i dobro organizovana akcija. To je mafija koja će dovesti do istrebljenja šimpanzi, gorila i lavova”.

Predstavnici svetskog Fonda za zaštitu divljih životinja sa sedištem u Vašingtonu, podsećaju da lovokradice preprodaju meso slonova i gorila, kao i kljove slonova za slonovaču. Kao rezultat zabeležen je drastičan pad populacije ovih životinja pa čak i istrebljenje u nekim delovima centralne Afrike. Ista organizacija međutim navodi da je napravljen pozitivan pomak u jugoistočnom delu Kameruna.

Uz pomoć svoje mreže špijuna i doušnika, koji se lažno predstavljaju kao kupci ili krijumčari, Drori dolazi do video materijala koji mu pomaže u razotkrivanju tih lovokradica. Pre deset godina, on je osnovao organizaciju LAGA – The Last Great Ape - što je ujedno i ime njegove nove knjige na kojoj je radio kao ko-autor sa svojim najboljim prijateljem Dejvidom Mekdonaldom, koga je upoznao u Keniji.

Drori ističe da je od 2004. godine, njegov tim uspeo da izvede pred lice pravde 50 krijumčara slonovače i 25 kradljivaca gorila u Kamerunu. Ipak, kaže on, hvatanje lovokradica nije najveći problem sa kojim se susreće.

“Ogroman problem u borbi protiv nelegalnog krijumčarenja divljih životinja predstavlja korupcija. To su značajni članovi zajednice, koji imaju dosta novca i oni podmićuju na raznim mestima, a mi se borimo protiv te korupcije”.

To je opasan posao, međutim bilo da mu šimpanza čupa kosu ili da priprema hranu za drugog majmuna u svojoj kuhinji, Drori kaže da je najvažnije uticati na pozitivne promene.

“Svaki put kada vidite nepravdu, shvatite da, ako ste odgovorni, to možete da promenite”.

Programi slični Drorijevom postoje i u šest drugih afričkih zemalja - Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Gabonu, Čadu, Nigeriji i Gvineji.
XS
SM
MD
LG